Política
Irene Montero en la reunió del Comitè de Crisi
Foto: Irene Montero en la reunió del Comitè de Crisi | Minsiterio de Igualdad
VIolència Masclista

Reunió de crisi pels vuit feminicidis al juliol: Només una víctima havia denunciat

Temps de lectura: 2 minuts
Irene Montero en la reunió del Comitè de Crisi
Foto: Irene Montero en la reunió del Comitè de Crisi | Minsiterio de Igualdad

Vuit dones han estat assassinades aquest mes de juliol per violència de gènere. Aquest augment de feminicidis en un mes ha portat a la ministra d'Igualtat Irene Montero ha convocat el Comitè de Crisis.

Per què és important? Es tracta d'un comitè que es reuneix de manera urgent per analitzar la situació davant de mesos amb cinc o més feminicidis, o menys però en circumstàncies excepcionals. Amb la d'avui ja s'ha reunit quatre vegades des que es va crear el juliol de 2022.

Què han dit? La delegada del Govern contra la Violència de Gènere, Victoria Rosell ha recordat que l'històric de casos dels últims estius marca que els mesos de juliol i agost són en els que hi ha més feminicidis. Davant d'aquesta situació, que ja s'està donant aquest 2023, ha insistit que "el rebuig contra la violència de gènere salva vides".

  • Sobre els casos d'aquest juliol, ha explicat que "les tres últimes víctimes no arribaven als 30 anys", i per això ha insistit en la importància de "revisar el missatge que es dona a la joventut que no pot ser de relativització, ni molt menys de negació".
  • També ha exposat que només una de les dones assassinades havia presentat denúncia, pel que ha remarcat que "l'estat, ajuntament i institucions, han de ser proactives en la detecció i la prevenció dels casos de violència masclista".
  • Al mateix temps, ha apel·lat al silenci de l'entorn "com alguna cosa còmplice o encobridora de la violència de gènere", i ha explicat que sempre s'ha de tenir present que les víctimes potser "no poden prendre aquestes decisions", les de denúncia.

Què en sabem? Es tracta del quart Comitè de Crisis que es convoca, com a part de l'acord de la Conferència Sectorial d'Igualtat de juliol de 2022 que recull l'establiment de mecanismes de resposta i anàlisis davant els feminicidis en períodes de repunt.

  • La ministra Irene Montero ha presidit la reunió on hi han assistit la secretaria d'Estat Ángela Rodríguez Pam i la delegada Vicky Rosell junt amb les Comunitats Autònomes, les Unitats de Violència, la Fiscalia de la Sala Delegada de Violència sobre la dona, el ministeri d'Interior i el de Justícia.

On demanar ajuda? Les dones que creguin que puguin estar patint violència masclista poden demanar ajuda al telèfon d'atenció i informació: 900 900 120. En cas d'emergència també es pot trucar al 112. Per demanar informació i assessorament es pot recórrer al WhatsApp 601 00 11 22.