Política
Una aula d'una escola
Foto: Una aula d'una escola | Pixabay
Escola catalana

El TSJC obliga una escola de Girona a impartir en castellà una assignatura troncal

Temps de lectura: 2 minuts
Una aula d'una escola
Foto: Una aula d'una escola | Pixabay

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya obliga a una escola de Girona a impartir "una o més assignatures" en castellà, a més de l'aprenentatge de la llengua.

Al detall: El tribunal ha usat la nova legislació que impedeix aplicar percentatges per forçar a un centre educatiu de primària a fer en castellà una matèria troncal.

  • La docència en castellà d'aquesta assignatura no només afecta el fill de la família que ho ha portat als tribunals, sinó també tots els seus companys de classe.

Què argumenta? En la interlocutòria assenyala que l'alumne ha d'estar escolaritzat en el "sistema educatiu català", però que rebi "de forma efectiva" el castellà a més de l'assignatura o matèria corresponent a aquesta llengua.

  • El jutge ha donat de termini fins al 5 de setembre perquè el centre abordi les mesures necessàries per aplicar aquest canvi.

Reaccions: Tal com recull Europa Press, la conselleria d'Educació hi presentarà recurs.

  • De fet, el xoc entre tribunals i Generalitat és tan evident que fins i tot en la sentència el jutge titlla "d'inconstitucional" la nova normativa del Govern sobre l'ús de llengües oficials a l'ensenyament.
  • Qui també ha reaccionat és l'Assemblea per una Escola Bilingüe de Catalunya, una associació espanyolista que pretén acabar amb la immersió lingüística catalana. Ha celebrat la decisió i també ha criticat la nova norma del Govern. 

Repercussió política: Aquesta decisió judicial ha arribat en plenes negociacions entre PSOE i PSC amb Junts i ERC. L'expresident a l'exili, Carles Puigdemont, ha reaccionat a la notícia i ha asseverat que no donarà "xecs en blanc" als socialistes que "no respecten la política lingüística".

Categoria: Política
Etiquetes: Llengua Educació