Societat
Nenes jugant dins de la zona pacificada davant de l’Escola l’Univers
Foto: Nenes jugant dins de la zona pacificada davant de l’Escola l’Univers | Òscar Giralt / Ajuntament de Barcelona
Llengua

El TSJC planteja acabar amb la immersió lingüística

Temps de lectura: 2 minuts
Nenes jugant dins de la zona pacificada davant de l’Escola l’Univers
Foto: Nenes jugant dins de la zona pacificada davant de l’Escola l’Univers | Òscar Giralt / Ajuntament de Barcelona

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) considera que el sistema d'immersió lingüística només es podria aplicar si fos similar al del País Basc, és a dir, amb escoles que fessin immersió lingüística i escoles amb un règim lingüístic diferent, en castellà.

Per què és important? Es tracta de l'argument que el TSJC ha fet servir en les tres sentències sobre tres centres educatius que la setmana passada establien que als grups concrets s'havia de fer almenys una assignatura troncal no lingüística en castellà, a banda de la de llengua castellana.

Què en sabem? El Tribunal no es planteja l'aplicació de la sentència a tot el sistema educatiu, només als casos concrets dels alumnes que ho han reclamat.

  • Per aquest motiu, no considera necessari presentar una qüestió d'inconstitucionalitat, com sí que va passar amb les reclamacions que pretenien aplicar el 25% de castellà a tot el sistema.

Què diu? La sentència estableix que "un sistema d'immersió, com l'utilitzat en el centre aquí examinat, podria tenir viabilitat en un ensenyament gratuït binari o d'opció lingüística, però presenta uns límits en un model únic integral [...]".

  • El tribunal diu que la presència del castellà és "insuficient" i "no adequada" en els centres escolars afectats.
  • "Cal respectar la cooficialitat de les llengües, i el dret dels alumnes a rebre un mínim d'ensenyament en castellà".
  • Diu que no pot obviar-se que "existeixen situacions de mobilitat d'alumnes que només estan transitòriament al sistema educatiu català, i per això no poden crear-se etapes educatives d'immersió que puguin perjudicar aquests alumnes".

També diu que la llei 8/22 i el decret llei que estableix el català com a llengua vehicular i el castellà com a llengua curricular són inconstitucionals.

En resposta: La consellera d'Educació, Anna Simó, ha dit que "el Tribunal no hauria d'entrar en funcions pedagògiques".

  • Ha criticat que aquest faci campanya electoral de cara a les eleccions espanyoles.

D'on venim? El TSJC ha agafat com a referència les sentències prèvies del Tribunal Constitucional sobre la matèria, que al seu temps partien de la sentència de l'Estatut del 2010.

Context: L'Assemblea per una Escola Bilingüe (AEB), que ha defensat algunes famílies, ha comunicat que ha rebut dues noves sentències favorables referents a dues escoles de Vilanova del Vallès i Sant Esteve Sesrovires (Baix Llobregat). Amb aquestes ja hi ha escoles de Palamós, Sant Pere de Ribes i Barcelona que han d'aplicar aquest sistema.