Societat
Famílies esperant la sortida dels infants en una escola
Foto: Famílies esperant la sortida dels infants en una escola | Mònica Moreno / Ajuntament de Barcelona
Llengua

El TSJC obliga a impartir en castellà alguna assignatura troncal en tres aules

Temps de lectura: 3 minuts
Famílies esperant la sortida dels infants en una escola
Foto: Famílies esperant la sortida dels infants en una escola | Mònica Moreno / Ajuntament de Barcelona

El TSJC obliga tres aules escolars a oferir una assignatura troncal més en castellà. El tribunal s'ha pronunciat sobre els casos de cinc centres.

Per què és important? El català a les aules continua als tribunals i el TSJC es torna a posicionar a favor de les famílies que demanen més educació en castellà a les escoles.

En detall: Així ho ha determinat la secció 5ª de la sala contenciosa administrativa després d'analitzar tres recursos presentats per particulars en relació a l'ensenyament del castellà en els seus respectius centres.

  • La sala estima parcialment la petició dels demandants perquè l'escola proporcioni un ensenyament "efectiu i equilibrat" en llengua castellana.
  • Demana que comprengui, com a mínim, a més de l'assignatura o matèria corresponent a l'aprenentatge d'aquesta llengua, una altra àrea, matèria o assignatura no lingüística que es consideri com a troncal o anàloga.

Previsions: La sala té sobre la taula dos recursos més, però de moment n'ha paralitzat la deliberació a l'espera d'informació complementària sol·licitada.

Per contra, el tribunal desestima la petició dels demandants d'anul·lar el projecte lingüístic dels centres afectats.

Què en sabem? Entre els casos estudiats pel tribunal hi ha l'escola Turó del Drac de Canet de Mar, on el 25% de classes en castellà es va imposar de manera cautelar a un grup des de fa dos anys a petició d'una família.

  • Ara, el tribunal diu que s'ha d'aplicar aquest percentatge de castellà en aquests tres grups, on ja s'aplicava de manera cautelar.

Què diu? Per la seva banda, el Departament d'Educació presentarà un recurs al Tribunal Suprem contra les resolucions. La consellera Anna Simó veu “vergonyós” que la Generalitat s’hagi assabentat del pronunciament del TSJC a través de la premsa.

  • Simó ha acusat el TSJC de “voler entrar en campanya electoral” i ha criticat que s’hagi pronunciat abans que el  Tribunal Constitucional resolgui els recursos presentats contra la llei del català a l’escola.
  • “Sembla que vulguin preparar el terreny per xutar a porteria”, ha dit. Simó ha avançat que dilluns el Departament començarà a desplegar el títol segon de la LEC per regular els usos lingüístics a les aules.

Context: La decisió arriba quan encara s'espera conèixer el criteri que marcarà el Tribunal Constitucional (TC) i que, segons fonts de la Generalitat, podria ser més favorable pel fet que ara és un òrgan més progressista.

  • El maig passat el govern va aprovar un nou marc normatiu sobre les llengües, en què s'establia la no aplicació de percentatges a l'ensenyament. Amb aquesta estratègia, el Departament d'Ensenyament feia impossible l'aplicació de la sentència del 25% del castellà a les aules.

Reaccions: El president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha reaccionat a la sentència a través de les xarxes socials, on ha dit que "davant l'activisme contra la llengua del TSJC, només una opció: fer valdre la sobirania del Parlament i aplicar la llei per protegir el model d'escola en català".

  • "La societat civil no fallarem. Demanem a les institucions que estiguin a l’alçada", ha afegit Antich.
Categoria: Societat