Política
El president d'Aragó, Jorge Azcón
Foto: El president d'Aragó, Jorge Azcón | EFE
Extrema dreta

L'acord de govern de PP i Vox a l'Aragó, contra la llengua i la memòria democràtica

Actualitzat: Divendres, 4 d'agost de 2023. 15:33
Temps de lectura: 2 minuts
El president d'Aragó, Jorge Azcón
Foto: El president d'Aragó, Jorge Azcón | EFE

PP i Vox segellen un acord per governar l'Aragó. Els populars i l'extrema dreta pacten investir president autonòmic el candidat del PP, Jorge Azcón, i posar fi amb els vuit anys de poder socialista.

Per què és important? El pacte, pel qual es reparteixen el govern aragonès, inclou mesures contra la diversitat de llengües i la llei de memòria democràtica de l'Aragó, entre d'altres, suposant un pas enrere per al territori.

En profunditat: La suma dels 28 escons dels populars i els 7 de Vox permetrà que els de Santiago Abascal es quedin una vicepresidència, encapçalada per Alejandro Nolasco, a més de la conselleria d'Agricultura i Desenvolupament Territorial i la de Despoblament i Justícia.

A la pràctica: El document ha estat signat pels portaveus del PP i Vox del Parlament aragonès, Ana Alós i Alejandro Nolasco, amb l'absència destacada a la foto de Jorge Azcón, futur president de la comunitat.

  • El pacte consta de 80 punts; entre ells, la derogació de la llei de memòria democràtica de l'Aragó i la supressió de la Direcció General de Poítica Lingüística.
  • En matèria educativa, insisteixen a "treure la ideologia de les aules", punt en què podria emparar-se el pin parental que defensa Vox contra l'educació sexual, per exemple.
  • Quant a la sanitat, en comptes d'apostar pel sistema públic i enfortir-lo, volen augmentar la col·laboració publicoprivada.
  • A més, el text ignora el canvi climàtic i recull el concepte de "violència intrafamiliar" defensat per Vox per referir-se a la violència masclista, també recollit al text.

Què ha passat? En un primer moment el PP volia governar en solitari, amb el suport extern de Vox. Però l'extrema dreta s'hi va negar i els populars han acabat cedint.

  • Amb el pacte entre les dues formacions espanyolistes, que deixava en mans de la diputada de Vox Marta Fernández la presidència de les Corts, ja es veia que la governabilitat de la regió estaria repartida.

D'altra banda: Amb l'acord entre el PP i Vox cau la possibilitat que el partit regionalista Teruel Existe formi part de l'executiu, tot i que no és necessari. Així mateix, els populars també han intentat, sense èxit, sumar a l'equació el Partit Aragonès, que va obtenir un diputat a les passades eleccions del 28 de maig.

Per acabar: L'extrema dreta segueix guanyant terreny institucional i Múrcia i Navarra són les úniques comunitats autònomes que encara no han definit els seus governs.

Categoria: Política
Etiquetes: PP VOX