Política
El líder de Vox, Santiago Abascal, amb el rei d'Espanya
Foto: El líder de Vox, Santiago Abascal, amb el rei d'Espanya | EFE
Investidura

Vox donarà el seu suport al PP i Feijóo es presenta amb 172 vots davant el rei

Actualitzat: Dimarts, 22 d'agost de 2023. 19:12
Temps de lectura: 3 minuts
El líder de Vox, Santiago Abascal, amb el rei d'Espanya
Foto: El líder de Vox, Santiago Abascal, amb el rei d'Espanya | EFE

Vox es desdiu de les amenaces al PP. El president de l'extrema dreta espanyola, Santiago Abascal, ha comunicat a Felip VI que donarà el seu suport al candidat dels populars, Alberto Núñez-Feijóo, per ser investit president d'Espanya.

Per què és important? Després de perillar els suports de Vox al PP, Abascal ha esvaït els dubtes i, per tant, Feijóo es presenta a la ronda de consultes amb el rei amb 172 vots assegurats. El monarca ha de decidir a quin candidat encarrega intentar formar govern, el president del PP o Pedro Sánchez (PSOE).

En profunditat: Abascal ha reblat que el seu suport gratis al PP és a causa de les "amenaces tan greus a la unitat i la convivència" que suposaria una presidència de Pedro Sánchez "condicionada" pels partits independentistes com Junts i ERC.

Què diu? Després de trobar-se amb Felip VI, Feijóo ha dit que la "seva distància" per formar un govern "estaria tan sols a quatre diputats de la majoria absoluta", mentre que Sánchez està a la distància d'una amnistia, d'un referèndum d'independència i d'oficialitzar la desigualtat entre els espanyols".

  • El candidat del PP agraeix el suport d'UPN, amb el qual el PP té "aliances antigues"; CC, amb el qual ha ratificat un acord "per avançar en els assumptes d'interès" canaris; i Vox, amb qui el partit té "una relació de normalitat democràtica"

D'on venim? En declaracions al Parlament aquest dilluns passat, el secretari general de Vox, Ignacio Garriga, va reclamar al líder popular que doni "explicacions públiques i urgents" sobre la seva suposada "deriva".

  • Concretament, Garriga li va demanar que "aclareixi" si tenia un pacte amb el PNB per a excloure'ls, i si vol seguir el camí de l'entesa del País Valencià o un "bloqueig" com el de Múrcia.
  • "Són preguntes que han de ser contestades" abans de la consulta de Santiago Abascal amb Felip VI per "confirmar o no el suport de Vox a la investidura en cas que sigui encarregada", va avisar.

En xifres: L'entesa de Vox i PP deixa a Feijóo amb 170 vots assegurats, on s'hauria de sumar l'escó de Coalició Canària, que ja ha dit que també votarà pels populars, i el d'Unión del Pueblo Navarro (UPN).

  • Amb tan sols 172 escons, la candidatura de Feijóo quedaria a les portes de la majoria absoluta i necessitaria que algun partit nacionalista basc o català s'abstingués en la votació de Sánchez.
Categoria: Política