Política
Cristina Valido (CC) ha comunicat la seva posició a Felip VI durant la ronda de contactes amb els partits abans d'una investidura
Foto: Cristina Valido (CC) ha comunicat la seva posició a Felip VI durant la ronda de contactes amb els partits abans d'una investidura | EFE
Congrés dels Diputats

CC donarà suport a una investidura de Feijóo i Sánchez dependria del 'sí' de Junts

Temps de lectura: 3 minuts
Cristina Valido (CC) ha comunicat la seva posició a Felip VI durant la ronda de contactes amb els partits abans d'una investidura
Foto: Cristina Valido (CC) ha comunicat la seva posició a Felip VI durant la ronda de contactes amb els partits abans d'una investidura | EFE

Coalició Canària (CC) ha informat Felip VI que donarà suport a Alberto Núñez Feijóo en una hipotètica sessió d'investidura amb el líder del PP com a candidat a president del govern espanyol. Així ho ha comunicat durant la roda de contactes del monarca amb els partits iniciada aquest dilluns 21 d'agost.

Per què és important? Amb aquesta posició de l'única diputada canària, que podria ser el de desempat entre el bloc progressista del PSOE i el conservador del PP, Pedro Sánchez molt probablement necessitaria els vots a favor de Junts per seguir a la Moncloa.

En detall: Cristina Valido, la diputada de CC, ha comunicat al monarca durant la ronda de contactes amb els partits iniciada aquest dilluns 21 d'agost que Núñez Feijóo compta amb el seu vot per una eventual investidura.

  • De fet, CC ja va donar suport a Cuca Gamarra com a candidata a presidenta del Congrés després que el PP donés "un suport clar" als 55 punts que exigien els canaris, amb bonificacions de transport, assumptes sobre immigració i infraestructures. Cal recordar que, finalment, es va imposar la socialista Francina Armengol per majoria absoluta.
  • És per això que Valido creu que "el PP es compromet" i manté el seu suport al líder popular, al qual anima a intentar la seva investidura: és el guanyador de les eleccions, així que "té el dret i ha d'intentar-ho".

Tanmateix: Sobre el seu hipotètic suport al secretari general del PSOE, l'ha descartat i ha dit que Pedro Sánchez hauria de negociar una sèrie de condicions amb ella per fer-li canviar de posició. Valido també ha dit que hauria de complir algunes "promeses pendents" del darrer Debat de Pressupostos, motiu pel qual no confia en el líder socialista i no li donaria suport en una eventual sessió d'investidura.

A la pràctica: Aquesta situació dona encara més protagonisme a Junts. L'ajustada aritmètica i el ball de posicions afegeixen complexitat a l'hora de fer previsions, però ara és més probable encara que Sánchez necessiti els vots a favor del partit de Carles Puigdemont i no només la seva abstenció.

  • En un escenari amb el 'sí' dels postconvergents, Pedro Sánchez podria aplegar 178 vots a favor i superar la majoria absoluta amb les paperetes del PSOE (121), Sumar (31), ERC (7), Junts (7), EH Bildu (6), PNB (5) i BNG (1).
  • En cas de no assolir aquesta majoria perquè Junts s'abstingués, la balança d'una segona volta quedaria amb 171 vots a favor i 172 en contra, i s'imposarien els 'no'  del PP (137), Vox (33), UPN (1) i CC (1).
  • És en aquesta situació que necessitaria més suports que contraris i, per tant, hauria d'intentar robar-li al PP l'escó de Coalició Canària. O bé, moure Junts de l'abstenció al 'sí', tenint en compte que els postconvergents posen com a línies vermelles l'autodeterminació i l'amnistia.

Per acabar: Cal recordar que, igual que Sánchez ho té complicat per repetir la majoria absoluta que li va donar la presidència del Congrés al PSOE, Feijóo també té dificultats per mantenir els suports que li serien naturals.

  • D'una banda, no té garantit al 100% el suport de Vox; el partit d'extrema dreta l'ha deixat a l'aire i ha acusat el PP de voler-li fer un "cordo sanitari" (és a dir, d'aïllar-los) i ha demanat explicacions abans de la reunió de Santiago Abascal amb Felip VI dimarts.
  • I de fet, Coalició Canària manté com a exigència l'exclusió de Vox d'un hipotètic govern a canvi de donar els seus vots a Feijóo.