Política
Felip VI rep la nova presidenta del Congrés, Francina Armengol
Foto: Felip VI rep la nova presidenta del Congrés, Francina Armengol | EFE
Investidura

Sánchez o Feijóo: què esperar de la complicada ronda de contactes de Felip VI

Temps de lectura: 5 minuts
Felip VI rep la nova presidenta del Congrés, Francina Armengol
Foto: Felip VI rep la nova presidenta del Congrés, Francina Armengol | EFE

Primer escull cap a la investidura, Pedro Sánchez o Alberto Núñez Feijóo. El rei Felip VI durà a terme els propers dies una de les tasques que li encomana la Constitució: escollir un candidat a ser el nou president del govern espanyol. Cosa que acostuma a ser un mer tràmit, però els resultats de les eleccions generals s'han encarregat de complicar-li el deure.

Per què és important? Per primer cop, el monarca s'enfronta a una ronda de consultes amb dos candidats que aspiren a demanar la confiança del Congrés, ja que gairebé sempre s'ha hagut de limitar a proposar el guanyador dels comicis. L'aritmètica se li resisteix a Alberto Núñez Feijóo (PP), qui es va imposar el 23-J i es manté en la cursa, mentre que Pedro Sánchez (PSOE) ha de fer mans i mànigues per convertir rivals en socis si vol tenir la possibilitat de seguir a la Moncloa.

En resum: Felip VI comença una ronda de consultes aquest dilluns 21 d'agost que s'allargarà fins al dimarts 22. Durant aquests dos dies, rebrà els líders dels diferents partits amb representació al Congrés dels Diputats per sondejar els suports a cadascun dels possibles candidats i triar, sota el seu parer, qui ha d'intentar la investidura.

Pedro Sánchez o Alberto Núñez Feijóo, quin candidat proposarà Felip VI?

No hi ha cap marc normatiu que pugui esvair els dubtes del monarca sobre com ha d'actuar a l'hora de proposar un nom. És a dir, la Constitució no determina qui ha de ser el candidat, i és per això que el monarca cobra ara més protagonisme que mai.

Què esperar?

  • En aquest escenari, Felip VI té dues opcions sobre la taula: o encarregar la constitució d'un govern a Feijóo per seguir amb la tradició de proposar el candidat guanyador de les eleccions, o bé demanar-l'hi a Sánchez, qui parteix amb suposat avantatge per rebre la confiança de la cambra baixa.
  • L'opció més pràctica seria proposar Sánchez, que té més opcions, en comptes de Feijóo, que és més probable que no aconsegueixi la confiança del Congrés, moment en què començaria el compte enrere cap a una repetició electoral de forma irremeiable.

El calendari: El primer partit a visitar la Zarzuela és el que menys suports ha rebut de l'electorat i l'últim, el guanyador dels comicis.

  • Dilluns 21: a les 10:30 h UPN (Javier Esparza), a les 12:00 h Coalició Canària (Cristina Valido), a les 16:00 h PNV (Aitor Esteban), i a les 17:30 h Sumar (Yolanda Díaz).
  • Dilluns 22: a les 10:30 h Vox (Santiago Abascal), a les 12:00 h PSOE (Pedro Sánchez) i a les 16:00 PP (Alberto Núñez Feijóo).

A més: ERC i Junts plantaran Felip VI. Els partits independentistes, amb un discurs clarament antimonàrquic i contrari a l'Estat, han anunciat que no participaran en la ronda de contactes; tampoc ho faran els nacionalistes del BNG, que no reconeixen l'autoritat política del Cap de l'Estat. Precisament, Sánchez compta amb aquestes tres formacions per aconseguir ser investit.

Quin candidat té més possibilitats de ser investit president?

Analitzem les possibilitats que l'aritmètica atorga als líders del PSOE i del PP, atesos els pactes assolits per la investidura de la nova presidència del Congrés, en què s'ha imposat la socialista Francina Armengol per majoria absoluta.

En xifres:

  • Pedro Sánchez podria aplegar 178 vots a favor i superar la majoria absoluta amb les paperetes del PSOE (121), Sumar (31), ERC (7), Junts (7), EH Bildu (6), PNB (5) i BNG (1). En cas de no assolir aquesta majoria perquè algun partit com Junts s'abstingués, necessitaria més suports que vots en contra, i aquí intentaria robar-li al PP l'escó de Coalició Canària per ser investit en segona volta.
  • Núñez Feijóo no té possibilitats d'assolir la majoria absoluta de 176 diputats i es quedaria amb 172 com a màxim, amb els suports del PP (137), Vox (33), CC (1) i UPN (1). Vox no va donar suport a Cuca Gamarra com a presidenta de la cambra baixa, però si el líder popular tingués possibilitats de treure-li el govern a Sánchez, s'hi apuntarien. En cas de tenir alguna oportunitat, s'ho jugaria tot a una majoria simple en segona votació, però difícilment sortiria airós perquè molt probablement rebria més vots en contra que a favor.

El precedent que més s'acosta a aquesta ronda de contactes

L'any 2016, el monarca va voler proposar Mariano Rajoy per formar govern, però el llavors líder del PP, que va ser el guanyador de les eleccions, va refusar l'oferiment en saber que no ho aconseguiria. Va ser llavors quan va proposar Pedro Sánchez, qui es va presentar amb un acord amb Ciutadans d'Albert Rivera; la coalició finalment no va aconseguir el vistiplau de Podem i es va produir una repetició electoral.

Per acabar: Aquesta és la novena ronda de contactes de Felip VI amb els partits en gairebé una dècada, com a resultat de la inestabilitat política. Xifra que s'acosta a la desena que va protagonitzar el seu pare, el rei emèrit Joan Carles I, en quatre dècades de regnat.

  • En cas que el candidat que proposi no prosperi (ni cap altre en un termini de dos mesos), la desena ronda de l'actual monarca es produiria en uns mesos, amb una repetició electoral per les festes de Nadal.
Categoria: Política