Política
El president en funcions d'Espanya, Pedro Sánchez
Foto: El president en funcions d'Espanya, Pedro Sánchez | EFE/Juan Carlos Hidalgo
Investidura

ERC i Junts avisen que la investidura va a part i el PSOE treballa en l'amnistia

Temps de lectura: 2 minuts
El president en funcions d'Espanya, Pedro Sánchez
Foto: El president en funcions d'Espanya, Pedro Sánchez | EFE/Juan Carlos Hidalgo

Investidura, següent pantalla. Esquerra i Junts han avisat al PSOE que els seus vots la investidura de Pedro Sánchez van a part, i que són carpetes diferents de la negociació de la presidència de la Mesa del Congrés dels Diputats. És per això que els socialistes ja treballen i exploren vies per desjudicialitzar el Procés a través de l'amnistia o altres fórmules.

Per què és important? Sense l'aval de l'independentisme, Sánchez no podrà ser president. I com ja s'ha vist en la votació de la Mesa del Congrés, ERC i Junts és clau i el PSOE ha de fer concessions comprovables i sobre el paper.

En profunditat: Després que ERC i Junts hagin donat suport a la candidata del PSOE per la presidència del Congrés, Francina Armengol, els independentistes han avisat que la investidura no té res a veure. Qui primer ho ha dit han sigut els líders dels respectius partits, Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, que han advertit que insistiran en l'amnistia.

  • El PSOE n'és conscient i tot i que el portaveu socialista al Congrés, Patxi López, hagi negat de primeres que vagin a cedir l'amnistia, segons El Periódico, els socialistes ja hi estan treballant. Estan explorant la via per despenalitzar el procés, que beneficiaria a prop de 4.000 encausats pels fets del 2017.

Què vol dir? Aquesta demanada, que va implícita en el pacte d'ERC amb el PSOE per la presidència del Congrés, significaria que quedarien despenalitzats tots els encausats, passant pel líder republicà, Oriol Junqueras. Aquest podria tornar a presentar-se a unes eleccions i també podria facilitar la tornada de l'expresident a l'exili, Carles Puigdemont.

  • De fet, Sánchez aposta per fórmules que destensin Catalunya i calmin el conflicte territorial. Ell mateix va assegurar això fa uns dies: "No hi ha més propòsit més noble a la política que construir convivència, superant els conflictes que van desmembrar la nostra societat. En això ens dedicarem la pròxima legislatura".
Categoria: Política