Política
Pedro Sánchez i Yolanda Díaz celebrant que tindran la presidència del Congrés
Foto: Pedro Sánchez i Yolanda Díaz celebrant que tindran la presidència del Congrés | EFE/ Juan Carlos Hidalgo
Congrés dels Diputats

El PSOE basteix el bloc de l'Espanya plurinacional i la dreta es desmembra

Actualitzat: Divendres, 18 d'agost de 2023. 17:42
Temps de lectura: 2 minuts
Pedro Sánchez i Yolanda Díaz celebrant que tindran la presidència del Congrés
Foto: Pedro Sánchez i Yolanda Díaz celebrant que tindran la presidència del Congrés | EFE/ Juan Carlos Hidalgo

Tot passa per Barcelona i Vitoria-Gasteiz. El PSOE ha salvat els mobles i ha aconseguit endur-se la presidència del Congrés dels Diputats gràcies a l''Espanya plurinacional', composta pels independentistes catalans, bascs i gallecs. Mentrestant, la dreta espanyola s'ha desmembrat i ha quedat aïllada.

Per què és important? Aquest bloc tan divers, republicà i progressista, és l'única opció per Pedro Sánchez per poder reeditar la seva presidència al capdavant de la Moncloa.

En profunditat: Mentre el PSOE ha superat la primera pantalla aconseguint agrupar entorn de la seva candidata, Francina Armengol, fins a set formacions de sensibilitats totalment diferent, la dreta s'ha estimbat quedant aïllada.

  • Armengol serà presidenta de la cambra baixa gràcies als vots del PSOE, Sumar, PNB, Junts, EH Bildu, ERC i BNG. En canvi, el PP, que havia proposat la seva secretària general com a candidata, Cuca Gamarra, tan sola ha recollit els vots del seu partit i dos escons d'UPN i Coalició Canària.

Què vol dir? Sánchez haurà de fer moltes més concessions si vol superar la pantalla final; la investidura. Tot i que el PP d'Alberto Núñez-Feijóo ho intentarà de totes totes, l'única fórmula amb esperances de prosperar és la del bloc plurinacional i republicà que ha votat Armengol al Congrés.

  • És per això que Junts i ERC han advertit al PSOE que la investidura i la mesa del Congrés són carpetes diferents i separades. 

D'altra banda: El Partit Popular, que donava per descomptat els vots de VOX pel seu candidat, s'ha vist sorprès quan els 33 diputats d'extrema dreta s'han votat a ells mateixos i els han deixat plantats. Aquesta maniobra que hauria deixat aïllat i en evidència el PP, respondria a una resposta a la falta de cadires en l'acord que suposadament havien arribat entre PP-VOX.

  • Així, els de Feijóo s'han emportat una gran ensopegada, que posa en dubte la candidatura per la investidura, i fa que algunes veus de l'entorn popular qüestionin la figura del president popular per liderar el govern espanyol i disputar-li el lloc a Sánchez.