Política
La ministra d'Igualtat en funcions, Irene Montero, presideix la reunió del comitè de crisi per analitzar els últims assassinats masclistes el mes d'agost
Foto: La ministra d'Igualtat en funcions, Irene Montero, presideix la reunió del comitè de crisi per analitzar els últims assassinats masclistes el mes d'agost | EFE
VIolència Masclista

Cinquena reunió de crisi per les dades tràgiques d'assassinats masclistes de l'estiu

Temps de lectura: 3 minuts
La ministra d'Igualtat en funcions, Irene Montero, presideix la reunió del comitè de crisi per analitzar els últims assassinats masclistes el mes d'agost
Foto: La ministra d'Igualtat en funcions, Irene Montero, presideix la reunió del comitè de crisi per analitzar els últims assassinats masclistes el mes d'agost | EFE

El Comitè de Crisi s'ha reunit per cinquena vegada després de les alarmants dades d'assassinats masclistes que hi ha hagut durant l'estiu. En només un mes, l'agost, set dones han estat assassinades.

Per què és important? Es tracta d'un comitè que es reuneix de manera urgent per analitzar la situació davant de mesos amb cinc o més feminicidis, o menys però en circumstàncies excepcionals. Amb la d'avui ja s'ha reunit cinc vegades des que es va crear el juliol de 2022.

En dades: Des de 2003 ja són 1.226 les dones assassinades per violència de gènere a Espanya.

  • Aquest any hi ha hagut ja 42 feminicidis en l'àmbit de la parella o exparella.

Context: L'agost és el segon mes amb major nombre d'assassinats, el primer és juliol amb 127 víctimes des de 2003.

  • A l'agost hi ha hagut 114 dones assassinades des de 2003, després gener i juny. Cal tenir en compte que l'any no ha acabat encara, però la tendència ha estat sostinguda en tots els anys anteriors, tal com ha explicat.

D'on venim? L'agost de 2006 amb 9 assassinats va ser el més tràgic, seguit de 2003, 2008, 2014, 2018, i 2020 amb 8 assassinats l'agost de cadascun d'aquests anys.

  • La mitjana d'assassinats al mes d'agost d'ençà que hi ha dades és de 5.
  • En el 85,7% dels casos els assassins eren parelles o conjugues, amb molta més prevalença que exparelles excònjuge.
  • En tres casos l'assassí es va suïcidar després dels fets.
  • Aquest agost de 2023 un total de 10 menors han quedat orfes per violència de gènere.

Cal destacar: Que en només un dels casos, la víctima havia posat una denúncia prèvia.

A més, la Secretaria d'Estat d'Igualtat i Contra la Violència de Gènere ha fet especial menció a la necessitat de revisar alguns serveis com ara la revisió de les llicències d'armes.

  • Des de l'any 2003 no s'havia analitzat, però ara s'ha obtingut la dada que 6 dels 40 assassinats s'han dut a terme amb arma de foc.

Què han dit? La Secretaria d'Estat d'Igualtat i Contra la Violència de Gènere, Ángela Rodríguez Pam, ha exposat la intenció del Comitè de cercar la seva "ampliació en composició i funcions".

  • Ha apuntat que "no podem conviure en una democràcia com l'espanyola amb una xifra com aquesta. Són massa assassinats per actuar amb normalitat".
  • També ha posat el focus en la importància de "detectar nous factors de risc en totes les institucions" i ha especificat alguns com el moment en què la víctima marxa de casa i passa a recollir les seves pertinences, els embarassos o processos ginecològics com un avortament.
  • Un altre aspecte analitzat pel comitè ha estat la migració i l'afectació de la violència de gènere en dones migrades, com ara la reagrupació familiar.
  • També ha remarcat la importància de tenir en compte les condicions de les víctimes, és a dir la situació socioeconòmica, familiar, de salut mental, recursos socials, entre d'altres que ha assegurat cal revisar per poder analitzar.

En conclusió: "Necessitem que cada porta de les institucions del nostre país sigui una porta oberta, qualsevol treballador públic ha de tenir formació en matèria de gènere: professors, metges, cal que qualsevol institució a la qual assisteixi una víctima es trobi una mà estesa", ha conclòs la secretària.

On demanar ajuda?  Les dones que creguin que puguin estar patint violència masclista poden demanar ajuda al telèfon d'atenció i informació: 900 900 120. En cas d'emergència també es pot trucar al 112. Per demanar informació i assessorament es pot recórrer al WhatsApp 601 00 11 22.