Política
La número dos d'ERC a Madrid, Teresa Jordà
Foto: La número dos d'ERC a Madrid, Teresa Jordà | EFE
Investidura

ERC reclama un "compromís ferm, signat i amb un calendari" per una amnistia

Temps de lectura: 2 minuts
La número dos d'ERC a Madrid, Teresa Jordà
Foto: La número dos d'ERC a Madrid, Teresa Jordà | EFE

ERC avisa que ho vol tot lligat. La diputada d'ERC al Congrés Teresa Jordà ha reclamat un "compromís ferm, signat i amb un calendari" si no és possible aprovar una llei d'amnistia abans d'una eventual investidura del líder del PSOE, Pedro Sánchez.

Per què és important? Tant Esquerra com Junts han posat com a línia vermella una llei d'amnistia a canvi de votar com a president Pedro Sánchez.

Què ha dit? En una entrevista a RTVE, Jordà ha dit que "seria fantàstic" que hi hagués un equip negociador conjunt entre ERC i Junts per abordar la investidura i ha remarcat que els dos partits "demanen exactament el mateix".

  • De cara a la segona fase de negociació, després de la investidura, Jordà ha obert la porta perquè l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont formi part de la taula de diàleg. "Ens entendrem. Hem pujat un graó", ha assegurat.

D'altra banda: Segons l'enquesta Sigma Dos per El Mundo, la formació de Carles Puigdemont (Junts) obtindria un nou escó disparant-se per sobre d'ERC, que mantindria els set diputats que va aconseguir el passat juliol, després de perdre sis escons respecte al 2019.

  • Aquest escó l'obtindria en detriment del PSC, que baixaria de 19 diputats a 18, així forçant encara més la mètrica política en cas que es produís una repetició electoral per falta d'acord entre el govern espanyol i els independentistes.

Al detall: Òmnium Cultural ha demanat l'amnistia per 1.432 persones condemnades, jugades o investigades en el marc del referèndum del 2017. N'hi ha 113 condemnades penalment, 17 pendents de sentència, 387 amb una causa penal oberta, 880 sancionades administrativament i 35 pendents del Tribunal de Comptes.

Categoria: Política