Política
Dirigents d'Òmnium Cultural
Foto: Dirigents d'Òmnium Cultural | EFE
Diada

Òmnium fixa en 1.432 persones afectades per l'amnistia i n'exclou Laura Borràs

Temps de lectura: 2 minuts
Dirigents d'Òmnium Cultural
Foto: Dirigents d'Òmnium Cultural | EFE

Òmnium fixa els marges de l'amnistia. L'entitat sobiranista ha pronunciat un discurs durant el matí de la Diada on ha exposat el nombre de persones que caldria amnistiar, un total de 1.432, que exclouria la presidenta de Junts, Laura Borràs.

Per què és important? El govern espanyol i els partits independentistes estan negociant una llei d'amnistia, però les condicions i els afectats encara no estan assentats.

En profunditat: Òmnium Cultural ha basat aquesta xifra de 1.432 en les persones condemnades, jugades o investigades en el marc del referèndum del 2017. N'hi ha 113 condemnades penalment, 17 pendents de sentència, 387 amb una causa penal oberta, 880 sancionades administrativament i 35 pendents del Tribunal de Comptes.

  • Aquesta xifra que ha reclamat l'entitat independentista és notablement inferior als 4.400 represaliats que ells mateixos denuncien que existeixen. Entre els que exclouen hi ha Borràs, que tot i que Junts demana que es pugui beneficiar de l'amnistia, Òmnium ha decidit no posar-la dins del sac.

D'altra banda: El president d'Òmnium, Xavier Antich, ha reclamat als partits independentistes que es coordinin per negociar la llei d'amnistia. "La lluita per aconseguir exercir el dret d'autodeterminació amb reconeixement internacional, i les 1.432 persones a qui afectaria l'amnistia, necessiten una negociació seriosa amb l'Estat, i els partits polítics han de demostrar-nos que poden negociar de manera coordinada", ha exigit.

  • A dos mesos de l'eventual investidura de Pedro Sánchez, Òmnium colla ERC i Junts perquè tracin una estratègia de la mà que permeti desjudicialitzar el conflicte. Antich ha advertit que l'amnistia tan sols és el primer pas que avanci cap a l'autodeterminació de Catalunya.