Política
El president del PP, Alberto Núñez-Feijóo
Foto: El president del PP, Alberto Núñez-Feijóo | EFE
Investidura

El PP esgota amb el PNB l'última bala per investir Feijóo

Temps de lectura: 2 minuts
El president del PP, Alberto Núñez-Feijóo
Foto: El president del PP, Alberto Núñez-Feijóo | EFE

El PP esgota l'última bala. A tan sols vuit dies pel debat d'investidura del president popular, Alberto Nuñez-Feijóo, el Partit Popular gasta la seva última oportunitat per aconseguir els quatre suports per aconseguir la presidència. La portaveu parlamentària del PP, Cuca Gamarra, es reuneix aquest dilluns amb el portaveu del Partit Nacionalista Basc, Aitor Esteban, amb esperances nul·les de fer-los canviar de decisió.

Per què és important? Feijóo tanca la ronda de contactes amb els partits sense lligar els suports necessaris perquè prosperi la seva investidura per ser president d'Espanya.

Què en sabem? Els mateixos populars reconeixen que no veuen "cap possibilitat" que el PNB els concedeixi els quatre 'sí' que necessiten per arribar a La Moncloa. "El PNB no donarà suport al PP, menys encara tenint unes eleccions autonòmiques que s'avançaran al març", asseguren els populars, després que una enquesta hagi revelat que la governabilitat del País Basc dependrà dels socialistes amb Bildu o PNB.

  • Els populars ofereixen als nacionalistes bascs el suport del PP a Euskadi si Bildu guanyés les eleccions o ampliar el concert econòmic o transferències de competències en seguretat. Tot i això, encara queda per veure si els populars guarden un cop d'efecte final per salvar la investidura.

A més: La cita entre Cuca Gamarra i Aitor Esteban es produirà pocs dies després que el líder del PNB, Andoni Ortuzar, viatgés fins a Waterloo per trobar-se amb l'expresident a l'exili, Carles Puigdemont, per "acostar les relacions amb Junts i analitzar el complex panorama polític que les eleccions generals han deixat".

  • Així allunyament encara més les possibilitats que els bascs donin suport als populars després de reunir-se amb Puigdemont, que ja negocia amb els socialistes.

I després? Un cop acabi la reunió de Feijóo amb el PNB i tanqui la ronda de contactes, només li quedaria esperar esgarrapar quatre diputats socialistes trànsfiges que discrepessin de l'estratègia del PSOE amb l'amnistia. 

  • Tot i això, aquest moviment seria inaudit i també trencaria el taulell polític i el PSOE, a més de la política de blocs. Si finalment la investidura de Feijóo cau, serà el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, qui comandaria una segona investidura buscant el suport de tots els grups independentistes.

 

Categoria: Política
Etiquetes: PP PNB