Política
La consellera d'Economia, Natàlia Mas
Foto: La consellera d'Economia, Natàlia Mas | EFE
Catalunya

Catalunya bat rècord en dèficit fiscal: 21.982 milions d'euros que mai no tornen

Temps de lectura: 2 minuts
La consellera d'Economia, Natàlia Mas
Foto: La consellera d'Economia, Natàlia Mas | EFE

Catalunya bat rècord en dèficit fiscal. Aquest dimecres, la conselleria d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas, ha elevat la quantitat dels 20.772 milions del 2020 als 21.882 milions el 2021. Unes quantitats que equivalen al 9,8% i 9,6% del Producte Interior Brut. Una xifra mai vista de recursos dels catalans que marxen en impostos i que mai més tornen a Catalunya.

Per què és important? Es tracta de la xifra més gran de la història de milions que marxen de Catalunya i mai més tornen a ser reinvertits a territori català.

En profunditat: Aquests quasi 22.000 milions d'euros que s'ha fixat en el 2021 representa un rècord històric de dèficit fiscal a Catalunya. Els catalans van aportar 19,2% dels ingressos totals de l'Estat espanyol entre el 2020 i el 2021 i tan sols van rebre el 13,6% de les despeses. Si es tenen en compte només les despeses de l'administració de l'Estat, només arriba a Catalunya el 9,2% del total.

En aquest sentit: Esquerra Republicana ha proposat una llei de finançament singular per a Catalunya que posi en mans de la Generalitat la recaptació i la gestió dels impostos fins a assolir la independència.

  • El grup d'ERC al Parlament ha registrat aquesta setmana les conclusions de la Comissió d'Estudi sobre el Deute Històric de l'Estat amb Catalunya. El grup republicà també preveu mesures de reparació prèvies per pal·liar el deute històric econòmic acumulat per l'Estat. ERC considera "absolutament necessari" compensar l'infrafinançament, tenint en compte que el nou model només corregiria el dèficit a partir de l'entrada en vigor de la nova proposta de llei.

Context: En el marc de les negociacions entre el govern espanyol i els independentistes per la investidura de Pedro Sánchez, una de les qüestions que estan sobre la taula és la reforma del finançament de Catalunya o les autonomies. Aquestes últimes dades encara posen més llenya al foc perquè se segueixi reclamant avenços en aquesta carpeta.

 

Categoria: Política