Política
El president de la Generalitat, Pere Aragonès
Foto: El president de la Generalitat, Pere Aragonès | Parlament
Investidura

ERC i Junts pacten investir Sánchez només si treballa en les condicions d'un referèndum

Temps de lectura: 2 minuts
El president de la Generalitat, Pere Aragonès
Foto: El president de la Generalitat, Pere Aragonès | Parlament

ERC i Junts han pactat una proposta de resolució per al Debat de Política General (DPG) que insta al Parlament a donar el seu aval a què els partits catalans no donin suport a la investidura del candidat socialista, Pedro Sánchez, si no treballa per un referèndum.

Per què és important? Després que hagi fallit la investidura del president del PP, Alberto Núñez-Feijóo, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha d'accelerar les negociacions amb l'independentisme, que situen l'amnistia com a punt de partida.

Què en sabem? Després d'hores de negociació i d'una pròrroga de mitja hora, hi ha hagut un pacte entre Esquerra i Junts per defensar l'amnistia i l'autodeterminació des del Parlament.

  • El text indica que no donaran suport a un govern espanyol que "no es comprometi a treballar per fer efectives les condicions per a la celebració d'un referèndum". Demanen al PSOE que el pacte d'investidura vagi més enllà de l'amnistia i abordi el conflicte polític.

A més, ERC, Junts i la CUP han acordat una altra proposta de resolució on es defensa la llei d'amnistia, que es demana per als represaliats "per motius polítics". 

  • El text defensa la "necessitat" d'una llei d'amnistia que inclogui "totes les persones represaliades per motius polítics en aquesta causa i en defensa de drets i llibertats en el context de conflicte social i polític amb l’estat espanyol". Fonts d'ERC i la CUP sostenen que això en deixa fora altres casos com el de Laura Borràs.

Previsions: Les propostes es votaran aquest divendres al ple del Parlament, en el marc de la darrera jornada del debat de política general que es va començar dimarts.

Per la seva banda, el PSC ja havia avançat aquest matí, abans de conèixer el detall dels textos, que votaria en contra de totes les propostes de resolució del debat de política general que defensessin l'amnistia.

  • La posició del PSC era, fins ara, tot un misteri perquè els socialistes catalans sempre s'havien mostrat contraris a aquesta mesura de gràcia, com el PSOE, però ara que Sánchez està negociant una amnistia amb l'independentisme potser podien posicionar-se a favor. Finalment, Salvador Illa votarà en contra adduint no torpedejar les negociacions i el diàleg amb el govern espanyol.