Política
Alberto Núñez Feijóo al Congrés dels Diputats
Foto: Alberto Núñez Feijóo al Congrés dels Diputats | EFE
Investidura

Fracàs de Feijóo a la investidura: perd la segona votació i no serà president

Temps de lectura: 3 minuts
Alberto Núñez Feijóo al Congrés dels Diputats
Foto: Alberto Núñez Feijóo al Congrés dels Diputats | EFE

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, fracassa després de no haver aconseguit els suficients suports per ser president del govern espanyol en la segona votació de la investidura. Ho ha fet amb 172 vots a favor, 177 en contra i un de nul, el d'Eduard Pujol, diputat de Junts, que s'ha equivocat en pronunciar el seu posicionament en contra.

Per què és important? Feijóo va ser proposat pel rei Felip VI com a candidat a la investidura després de guanyar les eleccions generals. El popular no ha aconseguit obtenir els suports necessaris per guanyar les dues votacions del debat d'investidura i ara Pedro Sánchez tindrà la seva oportunitat per seguir en la Moncloa si rep la confiança del Congrés.

Què en sabem? Aquest divendres, s'ha celebrat la segona sessió del debat d'investidura al Congrés dels Diputats. Feijóo ha tornat a fracassar en la segona votació, on necessitava més vots a favor que en contra de la seva candidatura. 

  • El popular necessitava més "sí" que "no" en aquesta darrera votació. El segon dia d'investidura s'ha celebrat 48 hores després que votés en primera volta, on Feijóo no va assolir la majoria absoluta de la cambra baixa per ser investit com a nou cap de l'executiu espanyol. 

En xifres: El dirigent del PP ha obtingut 172 vots a favor de la seva candidatura. Ha rebut els vots en positiu dels 137 diputats de la seva formació, els 33 de l'extrema dreta de Vox i dels dos diputats d'Unión del Pueblo Navarro (UPN) i de Coalición Canària. 

  • Per altra banda, els vots en negatiu han superat als "sí" i PSOE, Sumar, ERC, Junts, EH Bildu, PNV i BNG han mostrat novament el seu rebuig a investir al popular. Els vots contraris a la investidura han estat 177. 

L'anècdota: Eduard Pujol, diputat de Junts, s'ha equivocat i ha votat a favor de Feijóo, i la Mesa l'ha acabat donant com a nul. En qualsevol cas, no ha estat determinant.

A la pràctica: Com que no ha arribat a la majoria simple, més vots a favor que en contra, el líder del PP ha perdut la investidura i no serà el nou president del govern espanyol. Ara

Què diu? En la intervenció de Feijóo, el popular ha exposat que "només queden dues sortides que no seran honroses. La primera és el govern de la mentida, i la segona una repetició electoral".

  • El popular ha demanat als diputats socialistes que no siguin "trànsfugues dels seus principis". 
  • El líder del PP ha descartat una abstenció en una futurible investidura del socialista: "No admetrem el cinisme que després ens demanin a nosaltres el que vostès es neguen a fer amb el partit més votat a les eleccions". 

Previsions: Ara serà el torn de Pedro Sánchez. Tot apunta que serà el nou candidat a la investidura. Tot i això, el socialista depèn dels vots de l'independentisme per ser investit de nou president del govern espanyol. 

  • ERC i Junts han anunciat que donaran suport a la candidatura de Sánchez si aquest es compromet a fixar certes condicions per la celebració d'un referèndum a Catalunya. 
  • Unes condicions que el PSC i el PSOE han rebutjat de manera unànime.