Política
Pedro Sánchez al Congrés dels Diputats
Foto: Pedro Sánchez al Congrés dels Diputats | EFE
Investidura

I ara què? Sánchez candidat a la investidura o noves eleccions

Actualitzat: Divendres, 29 de setembre de 2023. 14:48
Temps de lectura: 3 minuts
Pedro Sánchez al Congrés dels Diputats
Foto: Pedro Sánchez al Congrés dels Diputats | EFE

Després que el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, hagi fracassat en la seva investidura, el PSOE activa la maquinària política per intentar fer president a Pedro Sánchez. 

Per què és important? Feijóo ha perdut la investidura i, per tant, no serà el pròxim president del govern espanyol. Ara la pilota se situa al teulat dels socialistes, que hauran d'aconseguir una majoria si volen tornar a governar Espanya. 

Context: Després de les eleccions generals, el rei Felip VI va proposar com a candidat a la investidura al líder del PP després que aquest i la seva formació haguessin guanyat els comicis. 

  • El fracàs de Feijóo dona una oportunitat al govern espanyol en funcions per reeditar el pacte entre les dues formacions i governar durant un mandat més. 

I ara què?: El primer pas és que la presidenta de la Cambra, Francina Armengol, traslladi el resultat de la investidura fallida al rei Felip VI. Amb tota probabilitat, la presidenta de la cambra baixa ho farà durant aquest divendres a la tarda. 

  • El rei convocarà per la setmana que ve, segurament dilluns i dimarts, una nova ronda de contactes amb totes les formacions polítiques del Congrés. 
  • Tot apunta que el rei, després d'haver proposat Feijóo com a candidat a la investidura i aquesta no hagi prosperat, proposarà com a candidat a Pedro Sánchez. 

Previsions: Sánchez acceptarà l'encàrrec del monarca i haurà d'acordar amb Armengol la nova data del ple de debat d'investidura. 

  • La investidura del socialista s'haurà de celebrar abans del 27 de novembre, límit legal abans de convocar noves eleccions generals. 

Situació actual: El líder del PSOE encara no té, oficialment ni públicament, els suports necessaris per sortir victoriós d'un debat d'investidura. 

  • Sánchez compta amb els vots a favor del seu partit, de la formació de Sumar, del PNB, d'EH Bildu i del BNG. Amb aquests suports el socialista té a favor 164 vots. 
  • El president del govern espanyol en funcions necessitarà els vots a favor de l'independentisme. ERC i Junts acumulen 14 diputats, necessaris per superar la majoria absoluta de la primera votació d'investidura. 

Què diuen? Però les negociacions entre PSOE i Sumar amb ERC i Junts sembla que es compliquen. Els independentistes han anunciat que només donaran suport al socialista si es compromet a fixar unes condicions per celebrar un referèndum a Catalunya. 

  • El PSOE ja ha rebutjat l'oferta i descarta poder parlar del referèndum.

Per acabar: Si Pedro Sánchez també fracassa en la seva investidura i el rei no proposa cap altra més candidat, es dissoldran les Corts i es convocaran noves eleccions generals.