Política
Gabriel Rufián, portaveu d'ERC, i Pedro Sánchez, president en funcions
Foto: Gabriel Rufián, portaveu d'ERC, i Pedro Sánchez, president en funcions | EFE
Investidura

Junqueras i Rufián exposen les seves condicions a Sánchez: "Els vots d'ERC se suen"

Actualitzat: Dimecres, 11 d'octubre de 2023. 16:57
Temps de lectura: 3 minuts
Gabriel Rufián, portaveu d'ERC, i Pedro Sánchez, president en funcions
Foto: Gabriel Rufián, portaveu d'ERC, i Pedro Sánchez, president en funcions | EFE

Línia directa Moncloa - ERC. Pedro Sánchez i Oriol Junqueras s'han trucat aquest dimecres 11 d'octubre per avançar en les negociacions per un acord d'investidura que permeti al secretari general del PSOE revalidar la presidència del govern espanyol. Tot seguit, Sánchez s'ha reunit en persona amb Gabriel Rufián, que li ha exposat les condicions del partit i ha defensat que "els vots d'ERC se suen".

Per què és important? Els líders socialista i republicà ja comanden les converses perquè arribin a bon port per a totes dues parts. Així ho demostra aquesta trucada telefònica, paral·lela a les converses entre els equips negociadors i en què han coincidit a seguir avançant.

Què s'han dit? Sánchez li ha recordat a Junqueras els "importants avenços polítics i socials" de la passada legislatura, i li ha agraït el suport per tramitar-los. En aquest sentit, li ha exposat la "necessitat" de trobar un acord "d'avenços i estabilitat" per aquesta nova legislatura.

  • Per la seva banda, el republicà li ha instat a seguir negociant les "principals demandes" de l'independentisme i li ha reconegut els "avenços en clau política, social i antirepressiva" assolits fins ara. Cal recordar que Junqueras és un dels líders independentistes indultats pel PSOE la passada legislatura. Ara, ERC demana l'aprovació d'una amnistia i treballar en les condicions per un referèndum a canvi de donar suport a la reelecció de Sánchez.
  • Ambdós partits consideren aquesta conversa com "una mostra de cordialitat i respecte mutu, i com un pas més cap a la normalitat política". Així, han acordat donar continuïtat a les converses a través dels respectius equips negociadors.

A més: El portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, ha defensat en roda de premsa aquest mateix dimecres que "els vots d'ERC se suen" i, per tant, no són partidaris de negociar la legislatura, sinó que això vindrà després, que les condicions que posen ara són només per la investidura. Ha parlat de condicions "exigents i raonables", que són "de país i no de partit"; concretament, són l'amnistia, el referèndum, el traspàs de Rodalies i mesures per pal·liar el dèficit fiscal.

  • El socialista s'ha reunit amb Rufián després de la trucada a Junqueras aquest mateix matí.

Context: Aquesta trucada s'emmarca dins de les negociacions de Pedro Sánchez amb els partits amb representació al Congrés dels Diputats (amb l'excepció de Vox) per recavar els suports necessaris que li permetin reeditar la presidència del govern espanyol. 

A partir d'ara: Sánchez es reunirà divendres 13 d'octubre amb Junts, l'altre partit independentista potencial soci d'investidura. Encara no hi ha data per a la sessió d'investidura de Sánchez, però hauria d'aconseguir el suport del Congrés abans del 27 de novembre per tal d'evitar una repetició electoral que cauria a inicis de l'any 2024.