Política
El president d'Espanya en funcions, Pedro Sánchez, i la portaveu de Junts, Míriam Nogueras
Foto: El president d'Espanya en funcions, Pedro Sánchez, i la portaveu de Junts, Míriam Nogueras | EFE
Investidura Sánchez

Junts negocia amb el PSOE reconèixer Catalunya com a minoria nacional

Temps de lectura: 1 minut
El president d'Espanya en funcions, Pedro Sánchez, i la portaveu de Junts, Míriam Nogueras
Foto: El president d'Espanya en funcions, Pedro Sánchez, i la portaveu de Junts, Míriam Nogueras | EFE

Segueix l'estira-i-arronsa. Junts està negociant amb el PSOE reconèixer Catalunya com a "minoria nacional dins d'Espanya". Així ho ha avançat La Vanguardia que assegura que els juntaires han obert una nova carpeta amb els socialistes.

Per què és important? Aquest reconeixement ajudaria que l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont pogués defensar la seva immunitat europarlamentària davant de la justícia europea.

Què en sabem? Davant la negativa del Tribunal de Justícia europeu de mantenir la immunitat a Puigdemont, Junts ha decidit negociar el reconeixement de Catalunya com a minoria nacional per ajudar la defensa de l'expresident.

  • De fet, la causa de Puigdemont es basa, precisament, en la pertinença a una minoria nacional que l'independentisme considera perseguida. La proposta de reconèixer Catalunya com a minoria nacional, a més, encaixaria legalment en l'ordenament jurídic de la Unió Europea. 

D'altra banda: Els postconvergents seguirien insistint en la figura del mediador internacional, que el PSOE veu amb reticències. De fet, Junts hauria posat damunt de la taula algun nom, que els socialistes no haurien acceptat.

  • A més, l'amnistia, que seria el punt d'inflexió d'un acord amb l'independentisme, ja estaria enllestida a falta de tancar alguns serrells. Tant per ERC com per Junts aquesta mesura de gràcia seria fonamental per votar el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez. Els socialistes estarien revisant tots els futuribles escenaris als tribunals perquè no existeixi cap escletxa per tombar la llei.
Categoria: Política