Política
L'ANC col·loca una gran estelada a la plaça Sant Jaume
Foto: L'ANC col·loca una gran estelada a la plaça Sant Jaume | Cedida / ANC
Independentisme

A qui beneficiarà la llei d'amnistia pactada per ERC i PSOE?

Temps de lectura: 3 minuts
L'ANC col·loca una gran estelada a la plaça Sant Jaume
Foto: L'ANC col·loca una gran estelada a la plaça Sant Jaume | Cedida / ANC

La llei d'amnistia que han pactat Esquerra Republicana i PSOE podria beneficiar milers de persones encausades per motius vinculats al procés independentista de Catalunya.

Per què és important? L'acord entre republicans i socialistes aplana la investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol, que podria produir-se la setmana vinent mateix.

Context: Una trucada entre el president de la Generalitat i coordinador nacional d'Esquerra Republicana, Pere Aragonès, i el líder del PSOE i president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha estat clau per tancar l'acord, assolit la nit del dimarts 31 d'octubre.

A fons: Segons ha avançat Catalunya Ràdio i malgrat que el comunicat inicial no ho esclaria, les causes es remuntarien des de l'1 d'octubre del 2013 fins al dia que es registri la llei, probablement aquest dijous 2 de novembre.

  • Per tant, quedaran perdonats de les seves condemnes els membres de l'executiu d'Artur Mas (organitzador de la consulta del 9-N) i de Carles Puigdemont (artífex del referèndum de l'1-O).
  • Però tot no es limitarà a la plana política, sinó que fonts d'ERC indiquen que s'hi podran acollir els encausats per les accions de Tsunami Democràtic i els Comitès de Defensa de la República (CDR).
  • Un exemple són els 12 membres CDR que presumptament van planejar l'ocupació del Parlament i tallar carreteres o aixecar barreres de peatges. El jutge els processa per pertinença a organització terrorista, i la llei els deixaria sense judici.

A més: També podrà beneficiar els policies processats per delictes de lesions, però en quedaran exclosos els encausats per tortures, tracte degradant o pèrdua d'òrgans (cas que afecta l'activista Roger Espanyol, a qui una pilota de foam va buidar-li un ull).

Què diuen? Esquerra afirma que l'entesa amb els socialistes permet "encarrilar" la negociació per la investidura i que ha estat gràcies a l'estratègia negociadora iniciada pel partit en els últims anys.

  • Pere Aragonès ha comunicat així la seva satisfacció a X, l'antic Twitter: "Desbloquejar la llei d'amnistia per donar cobertura a tots els represaliats era imprescindible. Ho hem fet, tenim acord. Ara, cal avançar per un acord més ampli: resolució del conflicte polític i benestar de la gent, amb el traspàs de Rodalies i corregir el dèficit fiscal".
  • L'ANC ha alertat que l'amnistia no s'ha d'utilitzar com un "perdó des de l'Estat" perquè pot acabar sent "un engany disfressat d'acord històric", han publicat a X. "Qualsevol pacte ha de servir per avançar cap a la independència", han afegit.
  • Per la seva banda, els jutges hi fan una oposició frontal. L'Associació Professional de la Magistratura (APM), la majoritària dels jutges, ha manifestat el seu "rebuig més ferm" i ha advertit que suposa "el principi de la fi" de la democràcia espanyola perquè "no és admissible a la Constitució" i perquè "posa en qüestió la tasca dels jutges".

A partir d'ara: El pacte per la investidura desbloqueja el calendari de la investidura.

  • És probable que el PSOE i ERC registrin la proposició de llei d'amnistia al Congrés dels Diputats per iniciar els tràmits aquest mateix dijous 2 de novembre.
  • Demà divendres dia 3, es reuneix la mesa de la cambra, i d'aquesta podria sortir l'anunci de la data de l'inici del ple d'investidura del candidat socialista Pedro Sánchez.
  • Les sessions del ple d'investidura podrien produir-se la setmana vinent, concretament els dies 8, 9 o 10 de novembre.