Política
El president d'Espanya en funcions, Pedro Sánchez
Foto: El president d'Espanya en funcions, Pedro Sánchez | EFE
Investidura Sánchez

El PSOE acorda amb Puigdemont registrar la llei d'amnistia abans de la investidura

Temps de lectura: 2 minuts
El president d'Espanya en funcions, Pedro Sánchez
Foto: El president d'Espanya en funcions, Pedro Sánchez | EFE

Hi haurà amnistia. El PSOE ha acordat amb Junts registrar la llei d'amnistia abans de la investidura després de la trobada del número 3 socialista, Santos Cerdán, amb l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont.

Per què és important? Els socialistes podrien inclús registrar l'amnistia en els pròxims dies un cop segelli l'acord definitiu amb Junts i la resta de partits independentistes.

Què en sabem? Arran de la trobada del dirigent del PSOE amb Puigdemont els socialistes veuen "molt a prop" tancar l'acord amb Junts per investir el secretari general socialista, Pedro Sánchez. Des de Ferraz sostenen que un cop oficialitzin el pacte amb els postconvergents la resta vindran en "cascada".

  • Hi haurà amnistia a canvi d'investidura, així ho ha traslladat el secretari d'organització del PSOE, que va trobar-se aquest dilluns amb Puigdemont, en una conversa informal amb periodista durant l'acte d'avui de la jura de la Constitució espanyola de la princesa espanyola. La condició que l'amnistia es registri abans de la investidura seria "un pagament per avançat", una exigència reclamada per Puigdemont.

Com es farà? Segons fonts consultades per El Periódico, Junts aposta perquè la llei d'amnistia es registri abans de la investidura i estigui firmada per tots els que donaran suport a la investidura de Sánchez: PSOE, Sumar, ERC, Junts, Bildu, PNB i BNG.

  • El procediment seria una proposició de llei, el mateix que es va usar per eliminar el delicte de sedició de Codi Penal, que presentarien els socis parlamentaris del govern espanyol. Aquest mecanisme evitaria el llarg procés consultiu al qual ha de sotmetre's els projectes legislatius quan surten de la mesa del Consell de Ministres en forma d'avantprojectes de llei.