Open Melon
Fotografia de la urna al despatx de Carles Puigdemont
Foto: Fotografia de la urna al despatx de Carles Puigdemont | EFE
Investidura Sánchez

La foto de l’urna de l’1-O a la reunió PSOE-Junts esvera l'espanyolisme

Temps de lectura: 2 minuts
Fotografia de la urna al despatx de Carles Puigdemont
Foto: Fotografia de la urna al despatx de Carles Puigdemont | EFE

La dreta espanyola s'esvera. L'espanyolisme s'ha escandalitzat pel quadre que va presidir la reunió entre el PSOE i Junts, que totes les fotografies van evitar mostrar. Es tracta d'un retrat d'una urna del referèndum de l'1 d'octubre aixecada per les mans dels votants que van defensar-les durant aquella històrica jornada.

Què diuen? La premsa de Madrid, especialment la de dretes, ha carregat contra el PSOE acusant-los de "manipular" els angles de les imatges de la reunió entre el número 3 socialista, Santos Cerdán, i l'expresident Carles Puigdemont, per evitar l'urna del "referèndum il·legal".

  • L'ABC relata que els socialistes i els postconvergents van ordir una "acció comunicativa coordinada" perquè l'enquadre de la imatge esquivés la fotografia a l'esquena de Puigdemont. "L'angle escollit es manipula per tallar l'urna i fan el mateix en el vídeo en pla seqüència de la trobada", apunten.
  • La Razón argumenta que el PSOE ha "tractat de dissimular" en la fotografia distribuïda als mitjans de comunicació el quadre de l'urna. En aquest sentit, el digital El Español carrega contra els socialistes per reunir-se sota la fotografia que "glorifica" l'1-O i de dirigir-se a Puigdemont com a 'president' en lloc de "fugat".
  • Qui també va disparar contra els socialistes és el periodista de la COPE Carlos Herrera que va criticar: "El mateix càmera intenta que no es vegi la fotografia que hi ha sobre el cap de Puigdemont, que és un quadre enorme. Aquestes cosetes que té el PSOE tant de videoaficionat. És absolutament infame que ahir el PSOE donés legitimitat a un colpista malversador fugar, a qui donaran impunitat judicial a canvi d'una investidura".

D'on venim? El passat mes de maig, el Parlament Europeu va obligar Junts a retirar imatges del referèndum que s'havien inclòs en una exposició organitzada per la formació de Puigdemont, després d'una denúncia de Ciutadans.

  • Aquelles imatges vetades eren gairebé idèntiques a la que va presidir la reunió entre el número 3 del PSOE i Puigdemont a Brussel·les.