Política
Imatge de la reunió entre Santos Cerdán i Carles Puigdemont
Foto: Imatge de la reunió entre Santos Cerdán i Carles Puigdemont | Cedida
Investidura

PSOE i Junts, més a prop de l'acord després d'una reunió a Brussel·les amb Puigdemont

Temps de lectura: 2 minuts
Imatge de la reunió entre Santos Cerdán i Carles Puigdemont
Foto: Imatge de la reunió entre Santos Cerdán i Carles Puigdemont | Cedida

El secretari d'organització del PSOE, Santos Cerdán, s'ha reunit aquest dilluns a la tarda amb l'expresident Carles Puigdemont a Brussel·les.

Per què és important? La reunió es produeix dies després que el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, defensés l'amnistia pels polítics independentistes implicats en el procés, a canvi que els doni suport a la seva investidura com a president.

Què en sabem? Per part dels socialistes han participat la presidenta del grup dels socialistes al Parlament Europeu, Iratxe García-Pérez, i el cap de la delegació socialista a l'Eurocambra, Javier Moreno.

  • Pel que fa a Junts, també hi ha participat el secretari general del partit, Jordi Turull.
  • En dos comunicats, els partits han assegurat que la trobada ha estat emmarcada en un "bon ambient" i que les negociacions "avancen en la bona direcció". Tant el PSOE com Junts s'han instat a seguir parlant els propers dies.

Context: La trobada s'emmarca en les converses que mantenen tots dos partits per establir les condicions d'una eventual investidura i reelecció del president del govern espanyol, Pedro Sánchez.

  • La reunió arriba també en un escenari en què des de Ferraz ja fixen la segona setmana de novembre com a data per arribar a un acord definitiu.
  • Carles Puigdemont i Junts insisteixen en el reconeixement de Catalunya com una nació o reconèixer els catalans com una minoria nacional. Aquests acords anirien en paral·lel, però no junts, amb la llei d'amnistia i facilitaria la defensa de l'expresident de la Generalitat davant dels tribunals europeus, que encara han de decidir sobre la seva immunitat europarlamentària.
  • Les discrepàncies socialistes respecte a aquestes darreres exigències que anirien a part de l'amnistia suposen un gran desgast per Sánchez i no són benvingudes al PSOE. És per això que l'acord espera a falta de tancar aquests últims serrells.

Mentrestant, aquest cap de setmana Sánchez ha defensat públicament l'amnistia com "única via" per reeditar la coalició PSOE-Sumar, d'aquesta manera impulsant l'acord amb l'independentisme català.

  • Després d'evitar-ho en diverses ocasions, el president en funcions s'ha mullat públicament a favor de la mesura de gràcia.