Política
L'expresident a l'exili, Carles Puigdemont
Foto: L'expresident a l'exili, Carles Puigdemont | EFE
Investidura Sánchez

Les converses entre Junts i el PSOE avancen i entren en una nova fase

Temps de lectura: 2 minuts
L'expresident a l'exili, Carles Puigdemont
Foto: L'expresident a l'exili, Carles Puigdemont | EFE

Les converses entre el PSOE i Junts avancen. Tot i la negativa del Consell de la República d'investir Pedro Sánchez, les negociacions entre els postconvergents i els socialistes es troben en un estat molt avançat i la Llei d'Amnistia està esperant a falta de tancar uns últims serrells.

Per què és important? Després de moltes gesticulacions públiques, d'estira-i-arronsa, Junts i PSOE sembla que estan trobant punts d'entesa per formalitzar la llei d'amnistia que faciliti la investidura del secretari general del PSOE.

Situació actual: En les darreres setmanes, l'intercanvi de papers, documents i esborranys de la futura llei ha sigut la tònica dels contactes entre l'independentisme i el govern espanyol. Tant ha estat així que la negociació ha avançat i des de Ferraz ja fixen la segona setmana de novembre com a data per arribar a un acord definitiu.

  • Carles Puigdemont i Junts insisteixen en el reconeixement de Catalunya com una nació o reconèixer els catalans com una minoria nacional. Aquests acords anirien en paral·lel, però no junts, amb la llei d'amnistia i facilitaria la defensa de l'expresident de la Generalitat davant dels tribunals europeus, que encara han de decidir sobre la seva immunitat europarlamentària.
  • Les discrepàncies socialistes respecte a aquestes darreres exigències que anirien a part de l'amnistia suposen un gran desgast per Sánchez i no són benvingudes al PSOE. És per això que l'acord espera a falta de tancar aquests últims serrells.

D'altra banda: Des de Junts també són molt contundents, i han sigut molt clars, des d'un inici amb la seva exigència d'un mediador internacional que vetlli pel compliment de l'acord. Als socialistes els hi genera reticències involucrar un interlocutor al què per ells és un acord d'investidura, en canvi, els postconvergents ja haurien posat sobre la taula alguns noms que ja han estat declinats pel PSOE.