Política
L'expresident Carles Puigdemont
Foto: L'expresident Carles Puigdemont | EFE
Govern espanyol

El Consell de la República insta Puigdemont a bloquejar la investidura de Sánchez

Temps de lectura: 2 minuts
L'expresident Carles Puigdemont
Foto: L'expresident Carles Puigdemont | EFE

Guanya el bloqueig. Els socis del Consell de la República han instat a l'expresident de la Generalitat a l'exili, Carles Puigdemont, a bloquejar la investidura de Pedro Sánchez, secretari general del PSOE.

Per què és important? Sense l'aval de Junts, i de Carles Puigdemont, el PSOE no podrà reeditar el govern de coalició i haurà de convocar noves eleccions.

En detall: Principal ha pogut saber que el 74,9% dels socis han votat 'sí' a promoure el bloqueig a la investidura del president de l'Estat espanyol, mentre que tan sols un 24,9% han votat que 'no' a forçar noves eleccions. 

  • La pregunta plantejada era: "El Consell de la República ha de promoure el bloqueig a la investidura del president de l'Estat espanyol per part dels partits independentistes catalans?". A aquesta resposta els socis han estat contundentment clars, han exigit a Puigdemont que no faciliti el govern socialista.

A partir d'ara: La consulta no és vinculant i és simbòlica, però afegeix pressió a Junts, partit més proper al Consell, perquè no faciliti els seus vots. El Consell de la República traslladarà el resultat a la direcció d'ERC i Junts perquè valorin la votació de l'ens independentista.

  • Tot i això, que el Consell, que està presidit per Puigdemont, hagi de comunicar a Junts, que també està liderat pel mateix Puigdemont, generarà una paradoxa que posarà encara més pressió sobre les espatlles dels sis diputats postconvergents que cada cop tenen menys temps per decidir si aprovar un govern encapçalat per Sánchez o bloquejar la votació i abocar Espanya a noves eleccions.