Política
Pedro Sánchez i Pere Aragonès al Palau de la Generalitat
Foto: Pedro Sánchez i Pere Aragonès al Palau de la Generalitat | @govern | X
Generalitat

Els cinc acords de la reunió entre Sánchez i Aragonès

Actualitzat: Dijous, 21 de desembre de 2023. 15:48
Temps de lectura: 2 minuts
Pedro Sánchez i Pere Aragonès al Palau de la Generalitat
Foto: Pedro Sánchez i Pere Aragonès al Palau de la Generalitat | @govern | X

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha rebut aquest dijous al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, al Palau de la Generalitat. La reunió ha conclòs amb cinc acords entre les dues administracions. 

Per què és important? És la primera vegada que Sánchez i Aragonès es reuneixen després d'haver arribat a un acord per permetre la investidura del socialista.

Què en sabem? En aquesta trobada, els dos presidents han arribat a cinc acords relacionats amb Catalunya durant la reunió que ha durat una hora i quinze minuts. 

  • Les dues parts han assegurat que la reunió s'ha desenvolupat amb normalitat i en un ambient de "cordialitat". 

En detall: Aquests són els cinc acords que han arribat el president català i l'espanyol. 

  1. Convocatòria de la Taula de Diàleg. Els presidents han pactat reunir de nou la Taula de Diàleg, entre Generalitat i la Moncloa, durant el primer trimestre de 2024. Tot i això, no s'ha concretat la data exacta. 
  2. Llei de garantia del plurilingüisme. Crear una llei sobre la llengua que garanteixi el dret de la ciutadania a dirigir-se a les administracions públiques en les diferents llengües cooficials. 
  3. Avançar en el traspàs de Rodalies. Els dos polítics han acordat avançar en el desenvolupament del traspàs de Rodalies a la Generalitat. 
  4. Transferència de la gestió de l'IMV. Traspassar les competències de la gestió de l'Ingrés Mínim Vital a Catalunya. Aquest punt s'aprovarà en el pròxim Consell de Ministres que se celebrarà el 27 de desembre. 
  5. Impuls industrial. Les dues administracions es comprometen a impulsar i finançar el projecte per instal·lar un centre tecnològic de producció de xips a Catalunya. Es coneixerà com a Innofab. 

Què diuen? El cap de l'executiu espanyol ha estat el primer a comparèixer després de la reunió en roda de premsa. Sánchez ha tornat a descartar la celebració d'un referèndum d'autodeterminació a Catalunya i proposa "reforçar l'autogovern": "El que hem de fer és dialogar, per això estem els polítics. Crec que no soc un polític que hagi defugit els debats i afrontar problemes".

  • Per la seva part, Aragonès que ha assegurat que després de reunir-se amb Sánchez "iniciarem una nova fase de negociació amb una reunió de la taula al primer trimestre que comptarà amb els dos presidents. Hi defensarem la nostra solució al conflicte: un referèndum".