Política
Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo
Foto: Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo | EFE
Congrés

Reunió d'alta tensió entre Sánchez i Feijóo: de què parlaran?

Temps de lectura: 3 minuts
Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo
Foto: Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo | EFE

Finalment, i després de moltes setmanes d'incertesa, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, es reuneixen per primera vegada en aquesta nova legislatura. 

Per què és important? Els dos líders dels principals partits espanyols es trobaran al Congrés de Diputats, i tot i que la voluntat de les dues parts és intentar explorar un diàleg per acordar diferents temes, sembla que els objectius de cadascú neixen de punts totalment separats. 

Situació actual: La reunió entre Sánchez i Feijóo finalment se celebrarà al Congrés dels Diputats a Madrid a les 10:30. En un principi, el president espanyol havia convidat al cap de l'oposició al Palau de la Moncloa per reunir-se, però el popular ha insistit perquè se celebri a la cambra baixa. Sánchez ha acceptat perquè considera que el lloc no és important, sinó el fet de reunir-se. 

El motiu: El cap de l'executiu espanyol i el líder de l'oposició encara no s'han trobat d'ençà que Sánchez ha estat proclamat com a nou president d'Espanya. 

  • PSOE i PP acumulen la part més representativa de l'arc parlamentari i, com marca la tradició, els acords entre aquestes dues formacions acostuma a ser habitual en diferents àmbits polítics. Des de fa anys, els dos partits s'han anat distanciant i cada vegada és menys habitual veure acords entre ells. 

En detall: Feijóo va acceptar reunir-se amb Sánchez amb un seguit de condicions: el dia, l'hora, el lloc i l'ordre del dia, és a dir, els temes dels quals tractaran durant la seva trobada. Tot i que la Moncloa no ha confirmat, no hi ha ordre del dia oficial ni pactat. Els temes proposats pel popular són:

  • Igualtat dels espanyols i respecte a l'estat de dret: Llei d'Amnistia.
  • Deteriorament institucional: Consell d'Estat i Fiscalia.
  • Despolitització dels mitjans de comunicació públics: RTVE i EFE.
  • Mesures per garantir la independència judicial.
  • Posicionament sobre la prevaricació judicial que denuncien PSOE, Junts i ERC, i defensa del Poder Judicial davant de l'assetjament per part dels socis del Govern.
  • Informació sobre les negociacions mantingudes a Ginebra entre el Govern i Junts i ERC.
  • Informació sobre les pujades d'impostos pactades amb Sumar i els plans d'ajuda dels ciutadans per fer front als efectes de la inflació.
  • Defensa del principi de solidaritat i de la imprescindible multilateralitat per afrontar el repartiment dels recursos públics: condonació de deute i cessió del 100% dels tributs a determinats territoris.
  • Paràlisi de la moció de censura a Pamplona amb Bildu, així com de la proposició de llei que pretén despenalitzar l'enaltiment del terrorisme i l'atac als símbols nacionals.
  • Modificació urgent de l'article 49 de la Constitució en les condicions ja pactades la legislatura passada, que inclouen garanties per escrit que els socis de Govern no demanaran un referèndum constitucional amb noves modificacions.

D'on venim: Sánchez s'ha reunit aquest dijous amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, a Barcelona. Els dos presidents s'han reunit per avançar en els acords pactats entre PSOE i ERC per a la investidura del socialista. 

  • A més, Sánchez ha anunciat que es reunirà amb Carles Puigdemont i Oriol Junqueras un cop s'hagi aprovat la llei d'amnistia.