Política
El president espanyol reunint-se amb la portaveu de Junts a Madrid
Foto: El president espanyol reunint-se amb la portaveu de Junts a Madrid | EFE
Congrés

Sánchez és incapaç de controlar Junts: primer no al govern espanyol

Temps de lectura: 2 minuts
El president espanyol reunint-se amb la portaveu de Junts a Madrid
Foto: El president espanyol reunint-se amb la portaveu de Junts a Madrid | EFE

Primera negativa de Junts al PSOE. El partit de Carles Puigdemont votarà en contra de les mesures socials de l'executiu espanyol i deixen penjant d'un fil el funcionament de la legislatura de Pedro Sánchez. 

Per què és important? Els socialistes van aconseguir revalidar la presidència del govern espanyol gràcies als vots de Junts. Tot i això, els postconvergents ja van avisar que els seus vots d'investidura no serien els mateixos per donar suport a les diferents mesures de la legislatura. 

En detall: Sánchez necessita els vots dels partits independentistes si vol tirar endavant diferents mesures al Congrés de Diputats. El govern espanyol necessita els vots a favor dels seus socis d'investidura per poder continuar amb normalitat durant quatre anys més. 

Situació actual: Junts ha anunciat que votarà en contra de tres reials decrets sobre mesures socials (òmnibus), un altre del Ministeri de Treball i les mesures anticrisi. Les votacions tindran lloc la setmana que ve al Senat, ja que el Congrés es troba en obres. 

  • Segons La Vanguardia, fonts de Junts apunten que mantenen el "no" als decrets i avisen al govern espanyol que els pots tombar, ja que els seus vots són indispensables per poder-los aprovar. 

Què en sabem? Aquest dijous es van reunir a Barcelona el secretari general del PSOE, Jordi Turull, i el secretari d'organització del PSOE, Santos Cerdán, per tractar les negociacions sobre les votacions. 

  • Junts diu que donaria suport a les mesures de l'executiu espanyol amb una condició. El partit independentista exigeix ​​al govern de Sánchez que suprimeixi el decret pel qual les causes judicials quedaran paralitzades quan un magistrat plantegi una qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) de Luxemburg. 

Què diuen? A més, des de Junts diuen que votaran que no perquè acceptar aquesta norma “pot posar entrebancs a la llei d’amnistia”. Tampoc veuen amb bons ulls la tramitació com a projecte de llei, que consideren “una trampa”.