Política
Congrés dels Diputats
Foto: Congrés dels Diputats | Congrés dels Diputats
Congrés

Junts no vota i Sánchez salva dos decrets

Temps de lectura: 2 minuts
Congrés dels Diputats
Foto: Congrés dels Diputats | Congrés dels Diputats

Pedro Sánchez s'ha salvat. Un acord amb Junts a última hora ha permès al Govern espanyol salvar dos dels tres decrets llei a la primera gran votació de l'any que ha tingut lloc aquest dimecres al Ple del Congrés.

Per què és important? Dels tres decrets se n'han aprovat dos, l'anomenat 'òmnibus' i l'anomenat anticrisi, que conté mesures importants que lluiten contra la inflació, com és el descompte al transport públic o la reducció de l'IVA d'aliments bàsics, llum i gas.  

En detall: Junts s'ha abstingut en les votacions, fet que ha permès a Pedro Sánchez aconseguir salvar, en un primer moment, el decret òmnibus.

  • Aquest decret agrupa mesures que engloben el servei públic de justícia, funció pública, règim local i mecenatge. Era, segons el grup independentista, el decret que posava en perill l'amnistia. 
  • Ha estat aprovat "in extremis" amb 172 vots a favor i 171 vots en contra. 
  • Després d'aconseguir un empat amb el decret anticrisi, també ha quedat convalidat després que s'hagi repetit la votació, amb 172 vots a favor, 171 vots en contra i les 7 abstencions dels diputats de Junts.
  • L'únic decret que no s'ha aprovat ha estat el de la reforma del subsidi d'atur presentat per Yolanda Díaz. Junts tampoc no ha votat i Podem ha tombat el decret, per 167 vots a favor i 176 en contra.

Situació actual: L'aprovació d'aquests dos decrets llei, no li ha sortit gratis al president espanyol. Sánchez ha cedit a totes les exigències de Junts.

  • Han aconseguit blindar l'amnistia, el control total de la immigració i blindar i revertir el decret del PP que el 2017 va afavorir l'abandonament d'empreses a Catalunya.