Política
Els diputats i diputades es van reunir a la cambra del Senat
Foto: Els diputats i diputades es van reunir a la cambra del Senat | @Congreso_Es | X
Immigració

El traspàs de competències d'immigració a Catalunya encén Madrid

Temps de lectura: 4 minuts
Els diputats i diputades es van reunir a la cambra del Senat
Foto: Els diputats i diputades es van reunir a la cambra del Senat | @Congreso_Es | X

Polèmica a Madrid per la cessió de competències d'immigració a Catalunya. 

Per què és important? Aquest dimecres, a última hora de la tarda i de manera totalment inesperada, Junts ha salvat dos decrets del govern espanyol a canvi de la 'delegació integral de les competències d'immigració a la Generalitat'. Aquest anunci ha despertat un debat encès entre partits polítics sobre si aquesta mesura és legal o no amb la Constitució a la mà. 

En detall. Els sectors més constitucionalistes han recordat que la Carta Magna és clara respecte a les competències d'immigració.

  • L'article 149 de la Constitució assenyala quines són les competències que l'Estat té en exclusiva, com ara nacionalitat, immigració, emigració, estrangeria i dret d'asil.

Tot i això, hi ha articles de la Constitució que els socialistes podrien utilitzar per tirar endavant la cessió: 

  • El precepte 150.2 recull que 'l'Estat podrà transferir o delegar a les comunitats autònomes, mitjançant llei orgànica, facultats corresponents a matèria de titularitat estatal que per la seva pròpia naturalesa siguin susceptibles de transferència o delegació'. 

Què en sabem? 

En una entrevista a TVE, el ministre de Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños, ha assegurat que la Constitució permet cedir les competències d'immigració. 

  • Bolaños ha confirmat que el govern espanyol desenvoluparà una llei orgànica que delegui les competències a Catalunya sense especificar si inclourà el control de les fronteres o l'expulsió d'estrangers en situació irregular. 
  • Davant la insistència dels periodistes, Bolaños ha dit que serà la llei orgànica la que detalli les concessions i ha deixat la porta oberta a que altres comunitats també reclamin aquestes competències.

La portaveu de Junts al Congrés dels Diputats, Míriam Nogueras, sí ha donat més detalls sobre la delegació integral de les competències d'immigració.

  • En entrevistes a diferents mitjans, Nogueras ha confirmat que el traspàs recollirà els permisos de residència, l'expedició de documents, així com la gestió dels fluxes migratoris.
  • 'S'ha fet una passada de gol a la Generalitat i esperem que la Generalitat marqui aquest gol', ha celebrat la portaveu. 

En una entrevista a Catalunya Ràdio, el secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, ha explicat per què el partit ha prioritzat la qüestió de la immigració en la negociació amb Sánchez. 

  • 'Gràcies a aquest acord, la Generalitat de Catalunya podrà fer una gestió integral en matèria d’immigració, amb capacitat de decisió en qüestions com els fluxos migratoris o les polítiques d’integració i llengua.'
  • 'No és que hi hagi molta reincidència, és que hi ha immunitat per un seguit de gent que no té la sensació que qui la fa la paga.'
  • 'Si s’expulsa o no multireincidents s’ha de poder decidir des de Catalunya. Cap alcalde està content de tenir gent que reincideixi 200 vegades.'

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha denunciat la 'humiliació' a què s'ha sotmès Pedro Sánchez i ha demanat saber si la Generalitat tindrà el control de fronteres com si fos un Estat. 

Més reaccions

Des d'alguns sectors propers a l'independentisme, s'apunta que Junts estaria radicalitzant el seu discurs sobre immigració per por que l'alcaldessa de Ripoll i presidenta d'Aliança Catalana, Sílvia Orriols, li pugui prendre una part de l'electorat, en cas que aquest partit acabi presentant-se a les properes eleccions al Parlament de Catalunya. Orriols ironitzava a les xarxes socials sobre el traspàs de competències en matèria migratòria. 

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, també s'ha referit al traspàs de competències:  

  • 'Crec que no les podran tenir per molt que ens enganyin.'
  • 'Què pot sortir malament si dones la competència d'immigració a uns xenòfobs?'

Categoria: Política
Etiqueta: Migracions