Política
L'expresident del govern espanyol Mariano Rajoy
Foto: L'expresident del govern espanyol Mariano Rajoy | Viquipèdia
Operació Catalunya

El govern Rajoy utilitzava la policia espanyola per acabar amb l'independentisme

Temps de lectura: 2 minuts
L'expresident del govern espanyol Mariano Rajoy
Foto: L'expresident del govern espanyol Mariano Rajoy | Viquipèdia

Una investigació desvela que hi ha nous documents que incriminen el govern de Mariano Rajoy per utilitzar la policia espanyola contra l'independentisme.

Per què és important? Una investigació de La Vanguardia, ElDiario.es i ElNacional ha revelat que l'executiu encapçalat per l'expresident del govern espanyol Mariano Rajoy va usar la policia per investigar partits independentistes amb l'objectiu d'acabar amb el procés. 

Què en sabem? Segons els nous documents, el govern de Rajoy va investigar partits independentistes durant cinc anys, des de la Diada del 2012 fins al 2016. 

  • La investigació apunta que ho hauria fet al marge de la llei i utilitzant recursos públics. 

En detall: Els diaris que han destapat la informació han aportat diferents documents, declaracions i àudios que assenyalen a l'exministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, com a líder de l'Operació Catalunya. 

  • L'exministre popular s'encarregava de recopilar informació i documentació delicada que feia arribar a la Moncloa a través d'escortes. 
  • La documentació s'entregava en sobres en blanc, tancats i sense assumpte. 

A més: Els papers de la investigació confirmarien que el mateix Rajoy va ordenar posar en marca l'Operació Catalunya per sotmetre i espiar polítics i empresaris catalans per combatre l'independentisme. 

  • L'espionatge s'hauria fet sense permís judicial i amb accions realitzades pel Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI), és a dir, amb recursos públics. 
  • El polèmic comissari José Manuel Villarejo informava el llavors secretari d’Estat de Seguretat, Francisco Martínez, número dos del ministre Fernández Díaz, de les investigacions il·lícites que realitzaven contra polítics catalans.

Per acabar: L'Operació Catalunya va ser capaç d'incriminar dos presidents de la Generalitat, Jordi Pujol i Artur Mas, sense cap base legal.