Política
El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, i el primer secretari de Junts, Jordi Turull
Foto: El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, i el primer secretari de Junts, Jordi Turull
Immigració

Guerra ERC-Junts per la immigració: la por de perdre vots a favor d'Aliança Catalana

Temps de lectura: 2 minuts
El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, i el primer secretari de Junts, Jordi Turull
Foto: El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, i el primer secretari de Junts, Jordi Turull

Sembla que la reconciliació entre Esquerra i Junts no arribarà mai. I menys amb unes eleccions catalanes a l'horitzó. Ara, les dues formacions independentistes han iniciat una nova guerra política centrada en el debat d'immigració a Catalunya. 

Per què és important? Junts ha tornat a recuperar el debat de la immigració després de negociar amb el PSOE el traspàs de les competències d'aquest àmbit a la Generalitat. 

  • Aquest pacte va permetre salvar dos dels tres decrets llei de Sánchez el dimecres passat al Congrés.

Situació actual: ERC i Junts tornen a marcar diferències en els seus discursos. La immigració i els pactes amb el PSOE han provocat l'enèsima baralla entre els dos antics socis de govern. 

  • El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha assegurat que l'administració catalana podrà fer una gestió "integral" de la immigració i ha aprofitat per atacar l'executiu de Pere Aragonès: "A alguns els fa por assumir més competències quan els hi costa organitzar unes oposicions".
  • Tot i això, el dirigent de Junts ha reconegut que no han pactat amb el PSOE el contingut de la llei orgànica per cedir les competències sobre immigració a Catalunya: "En dos minuts no pactes el contingut d'una llei orgànica. Ara negociarem el contingut, amb un objectiu: tenir la gestió integral de les competències". 

Què diuen? Per altra banda, en una entrevista a Catalunya Ràdio, el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha atacat Junts per "barrejar" immigració amb seguretat. 

  • El conseller d'ERC ha assegurat que mesclar aquests dos termes "és fer el caldo gros als qui volen fer d'això una arma electoral". 
  • Elena diu que la postura de Junts respecte a la immigració és pel "temor" que Aliança Catalana els hi arrabassi vots. El conseller ha alertat que s'està "col·locant" a l'alcaldessa de Ripoll, Sílvia Orriols, al centre del debat polític: "Aquells que no la coneixien ja la coneixen". 
  • “Hi ha un problema amb la multireincidència, però no amb la immigració. No podem barrejar-ho perquè és fals, no per bonisme, sinó perquè les dades no ho ratifiquen”, ha conclòs Elena.
  • "Només el 0,2% de la població migrada és a la presó. D'aquests, només el 20% reincideixen. El mateix percentatge que els nacionals", ha explicat.