Política
El president Aragonès assisteix davant del jutge per l'espionatge amb Pegasus (13/12/23)
Foto: El president Aragonès assisteix davant del jutge per l'espionatge amb Pegasus (13/12/23) | Twitter / @govern
Pegasus

Sánchez cedeix i desclassifica els documents de l'espionatge a Aragonès amb Pegasus

Temps de lectura: 2 minuts
El president Aragonès assisteix davant del jutge per l'espionatge amb Pegasus (13/12/23)
Foto: El president Aragonès assisteix davant del jutge per l'espionatge amb Pegasus (13/12/23) | Twitter / @govern

El govern espanyol ha acordat aquest dimarts desclassificar la documentació secreta relacionada amb la intervenció del telèfon del president del Govern, Pere Aragonès, a través del programa Pegasus.

Per què és important? La Moncloa accedeix així a la petició del jutge, que vol aclarir si el CNI va adquirir el programa Pegasus i, si així fos, qui ho va fer.

Què en sabem? Segons han avançat El País i eldiario.es, el Consell de Ministres ha autoritzat la desclassificació d'aquests papers secrets per part del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI). La Moncloa, però, encara no ha donat detalls.

En detall: Esteban hauria admès en la comissió de secrets oficials del Congrés que Aragonès havia sigut un dels 18 independentistes infiltrats amb el programa espia del CNI, però que sempre havia estat espiat amb l'autorització del Tribunal Suprem.

  • Amb tot, el jutge ha citat a declarar Esteban d'aquí a deu dies.
  • És el primer càrrec d'intel·ligència investigat per aquest cas i es podria enfrontar a diversos delictes de revelació de secrets i contra els drets fonamentals si es confirma que va espiar de manera no autoritzada al president Aragonès.

En profunditat: Fa un mes, Aragonès va assenyalar el CNI per l'espionatge al seu mòbil amb el programa Pegasus, entre el juliol del 2018 i el març del 2020.

  • Així ho va assegurar el president català en la compareixença davant el jutge per ratificar la querella que havia presentatel juliol i va ser admesa a l'octubre, contra el grup israelià NSO que comercialitza Pegasus i l'exdirectora del CNI, que va ser destituïda mesos abans per l'Executiu.

D'on venim? Aragonès va detallar haver estat víctima de tres atacs al mòbil coincidint amb la investidura de Sánchez. Però un informe pericial posterior va ampliar entre el juliol del 2018 i el març del 2020 el temps que el telèfon podria estar infectat.

Finalment, el diario.es ha avançat que els Mossos d'Esquadra han corroborat, per primera vegada, que es va utilitzar Pegasus per espiar altres polítics d'ERC.

  • Els pèrits de la policia han conclòs que els mòbils de l'eurodiputada Diana Riba, del diputat del Parlament Josep Maria Jové i de l'exdiputat Sergi Sabrià també van ser infectats.