Política
Congrés dels Diputats
Foto: Congrés dels Diputats | EFE
Amnistia

Junts vota de nou amb el PSOE i accepta les esmenes de la llei d'amnistia

Actualitzat: Dijous, 18 de gener de 2024. 11:48
Temps de lectura: 2 minuts
Congrés dels Diputats
Foto: Congrés dels Diputats | EFE

La llei d'amnistia acabarà incorporant les esmenes que PSOE i Esquerra van pactar. Finalment, Junts hi ha votat a favor, però encara queden pendents les esmenes que van presentar els partits independentistes en solitari, entre les quals les que fan referència als delictes de terrorisme.

Per què és important? La llei d'amnistia es debatrà al ple del Congrés el 30 de gener.

Què en sabem? Les esmenes a la llei d'amnistia que el PSOE va pactar amb Esquerra i altres grups parlamentaris s'han inclòs en el text de la llei amb el suport de Junts.

  • Només el PP i Vox han votat en contra i han aprofitat aquesta reunió a porta tancada per incidir que la norma és inconstitucional.
  • Les vuit esmenes que han prosperat han estat les que el PSOE havia negociat i tancat els últims dies amb alguns dels seus socis habituals i especialment amb Sumar, ERC, EH Bildu i BNG.

Què queda pendent? Les altres esmenes presentades a aquesta iniciativa, entre elles les proposades en solitari per Junts i ERC, queden encara pendents i es debatran el proper dimarts.

  • Encara s'ha de negociar els retocs presentats per Junts i ERC dirigides a blindar el Tsunami Democràtic i els CDR de la persecució per delicte de terrorisme.
  • Els negociadors també volen introduir matisos per tal de garantir que tan bon punt entri en vigor la llei quedin sense efecte les ordres de detenció i altres mesures, per tant, seria factible el retorn immediat de Carles Puigdemont i Marta Rovira.
  • A l'actual text tampoc no apareix la paraula lawfare, però en una de les seves esmenes, Junts sí que hi ha referència de forma implícita. Aquest punt és difícil de negociar, ja que ni Esquerra ni PSOE ho contemplen.

Per la seva banda, el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ja ha tancat la porta a aquestes esmenes dels partits independentistes.

  • Bolaños ha assegurat aquest dimecres en declaracions als mitjans que "els delictes greus" com els de terrorisme "han d'estar exceptuats de l'amnistia com ja ho estan a la proposició de llei”.

Què esperar? S'ha acordat que el 30 de gener es debati i es voti la versió definitiva del text al Congrés dels diputats.

  • Després anirà al Senat, on el PP podria allargar el procés, posteriorment tornarà a la cambra baixa on, segurament, s'acabi aprovant i incorporant al BOE.
Categoria: Política