Política
Sílvia Orriols, amb la vara d'alcaldessa de Ripoll
Foto: Sílvia Orriols, amb la vara d'alcaldessa de Ripoll
Immigració

El govern espanyol dona 20 dies a l'alcaldessa de Ripoll perquè s'expliqui sobre el padró

Actualitzat: Divendres, 19 de gener de 2024. 10:15
Temps de lectura: 2 minuts
Sílvia Orriols, amb la vara d'alcaldessa de Ripoll
Foto: Sílvia Orriols, amb la vara d'alcaldessa de Ripoll

El govern espanyol persegueix Sílvia Orriols i li dona 20 dies perquè expliqui la seva gestió sobre el padró del municipi. 

Per què és important? Segons diferents informacions publicades als mitjans de comunicació, l'alcaldessa de Ripoll restringeix l'empadronament als immigrants.

  • El dia que va ser investida, Orriols ja va anunciar a 8TV que controlar el cens i el padró seria el primer que faria com a alcaldessa del municipi. 

Situació actual: Segons avança El Periódico, el subdelegat del govern espanyol a Girona, Albert Bramón, ha demanat explicacions a Orriols sobre la gestió de l'empadronament a Ripoll. 

  • Bramón ha enviat una carta a l'alcaldessa a petició del delegat del govern espanyol a Catalunya, Carlos Prieto. 
  • En la carta, el subdelegat dona 20 dies a Orriols perquè doni explicacions sobre el padró de Ripoll en un exhaustiu informe. 

El motiu: El govern espanyol sospita que a Ripoll l'empadronament d'alguns ciutadans "pot suposar una vulneració de l'ordenament jurídic vigent". 

  • Segons treballadors de l'Ajuntament de Ripoll, Orriols ha modificat el procés d'empadronament per allargar-ho al màxim. Asseguren que abans els ciutadans s'empadronava al moment i ara, amb els canvis aplicats en els protocols, des del mes de setembre no s'està empadronant a ningú, ni passats els tres mesos de termini màxim que marca la llei. 

En detall: Els ajuntaments espanyols tenen la competència per gestionar el padró dels seus habitants, sempre que compleixin la normativa vigent. És per això, que l'executiu espanyol demana un informe exhaustiu sobre la gestió del padró. 

  • En l'informe Orriols haurà d'explicar quina és la manera que segueix per tramitar els expedients, quins requisits s'exigeix als habitants del municipi per empadronar-se i quins són els terminis de resolució dels expedients. 

A més, el subdelegat del govern espanyol a Girona ha alertat que l'Ajuntament de Ripoll fa quatre mesos que no envia les actes dels plens municipals i els acords que es prenen al consistori, una obligació que tenen tots els ajuntaments. 

  • És per aquest motiu que també han donat 20 dies a Orriols perquè enviï totes les actes locals. 

D'on venim: Segons va publicar El Periódico, el consistori de Ripoll està dilatant els tràmits i deixa els nouvinguts sense escola ni metge. 

  • L'article recull el testimoni de famílies afectades, però no inclou cap declaració d'Orriols perquè, segons el diari, ella s'hi hauria negat.