Política
Ignacio Garriga
Foto: Ignacio Garriga | Vox
Amnistia

VOX es querellarà contra la Mesa del Congrés per la llei d'amnistia

Temps de lectura: 2 minuts
Ignacio Garriga
Foto: Ignacio Garriga | Vox

Vox presentarà una querella per prevaricació contra els membres de la Mesa del Congrés per l'admissió a tràmit de la llei d'amnistia. La formació senyala directament la presidenta del Congrés, la socialista Francina Armengol. 

Per què és important? La formació ha fet l'anunci aquest dilluns i presentarà la querella com a resposta als membres de la Mesa del Congrés que van votar a favor de la llei d'amnistia pactada entre el PSOE i Junts per Catalunya. 

Previsió. El partit formalitzarà l'escrit davant del Tribunal Suprem aquesta setmana. 

Què en sabem? El secretari general de Vox, Ignacio Garriga, recorda que els socialistes ja n'estaven advertits des de 2021 perquè ja llavors es va informar sobre "la inconstitucionalitat d'un projecte de llei molt similar".

  • "Tenien manifest coneixement de la inconstitucionalitat de l'amnistia", ha afirmat Garriga de manera contundent. 
  • La querella es presentarà contra la presidenta Francina Armengol, contra els vicepresidents Alfonso Rodríguez de Celis (PSOE) i Esther Gil (Sumar) i contra els secretaris de la Mesa Gerardo Pisarello (Sumar) i Isaura Leal (PSOE).

Què diu? Garriga ha denunciat que "admetre a tràmit, amb manifest coneixement de la manca de constitucionalitat d'aquest projecte de llei, està tipificat al Codi Penal a l'article 404". 

  • Vox ha justificat la decisió argumentant que "hi ha nombrosos pronunciaments del Consell General del Poder Judicial» sobre aquesta qüestió i que «ha estat corroborat per informes de lletrats de la Comissió de Justícia».
  • "Entenem que concorren tots els elements per presentar una querella", ha afegit Garriga.
  • "Hi ha l'existència d'una decisió administrativa, hi ha la condició d'autoritat dels nomenats, hi ha una actuació arbitrària i hi ha un comportament actiu de les persones a qui dirigim la querella».

Categoria: Política