Política
Portaveu de Junts, Miriam Nogueras
Foto: Portaveu de Junts, Miriam Nogueras | Flickr
Amnistia

Junts, ERC i PSOE acorden retocar els casos de terrorisme a la llei d'amnistia

Actualitzat: Dimarts, 23 de gener de 2024. 13:08
Temps de lectura: 2 minuts
Portaveu de Junts, Miriam Nogueras
Foto: Portaveu de Junts, Miriam Nogueras | Flickr

La portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, ha anunciat aquest dimarts que ha arribat a un acord amb el PSOE per retocar la referència que es fa als delictes de terrorisme a la Llei d'Amnistia, però no ha detallat el contingut del acordat. 

Per què és important? Tant Junts com ERC demanaven eliminar el terrorisme de les exclusions de la llei d'amnistia per blindar les causes del Tsunami Democràtic i els CDR.

Què en sabem? Els actes tipificats de terrorisme quedaran fora de l'amnistia només si han causat violacions greus de drets humans, és a dir, mort o tracte degradant.

  • L'esmena pactada que es votarà a la Comissió de Justícia s'amplia a "actes tipificats com a delictes de terrorisme castigats que hagin consistit en la comissió d'alguna de les conductes compreses a la Directiva (UE) 2017/541 del Parlament Europeu i del Consell sempre que, de manera manifesta i amb intenció directa, hagin causat violacions greus de drets humans”.
  • Això ha de permetre que la causa de Tsunami i els CDR entri dins de la llei malgrat l'acusació de terrorisme que manté el jutge Manuel García Castellón.
  • Pel que fa a les mesures cautelars, el pacte ha anat a modificar el terme de jutge competent per “jutge que n'estigui coneixent la causa” per a l'aixecament de qualsevol mesura cautelar així com ordres europees, nacionals o internacionals de detenció.
  • D'aquesta manera, Carles Puigdemont s'assegura que les ordres i mesures que pesen sobre ell siguin aixecades immediatament, cosa que li permetria tornar a Espanya una vegada s'aprovi la llei. 

Què diuen? El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha celebrat aquest acord: "Estem molt satisfets que hi hagi un acord pel que fa a les esmenes i, per tant, la llei d'amnistia quedi més blindada, enfortida i tingui més rigor jurídic, perquè hi ha enemics que volen impedir la seva aplicació", ha asseverat.

Categoria: Política
Etiquetes: PSOE Junts Amnistia