Política
El ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska
Foto: El ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska | Flickr
Habitatge

Marlaska desaconsella enfrontar-se als okupes i tallar subministraments

Temps de lectura: 2 minuts
El ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska
Foto: El ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska | Flickr

El ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha apostat aquest dilluns per la "cultura de l'autoprotecció i de la prevenció" en una nova campanya que desaconsella enfrontar-se als okupes i tallar subministraments. 

Per què és important? Catalunya és la comunitat autònoma d'Espanya que continua liderant el nombre d'okupacions. El passat 2023, fins a l'agost, al conjunt de l'Estat hi va haver 10.345 okupacions.

  • Durant aquest mateix període de temps, Catalunya acumula un 40% d'aquestes infraccions, en concret, 4.218. 

En profunditat: La campanya 'Que ningú et robi la tranquil·litat' recull diferents situacions. Entre elles, explica què fer si t'ocupen il·legalment un habitatge. 

  • "Davant d'una okupació", diu el vídeo, "tingues en compte que no pots tallar subministraments ni impedir l'accés a l'habitatge dels okupes", perquè podries estar cometent un delicte. 
  • Si ets víctima d'una okupació, el millor és acudir a la Policia Nacional. 
  • El ministre Grande-Marlaska aquest dilluns ha volgut posar en el focus la "prevenció" "com a pedra angular d'un model de seguretat pública d'èxit" i ha apostat per una cultura "d'autoprotecció" entre els ciutadans davant les amenaces i perills del seu entorn.
  • Com diu el vídeo, per evitar una okupació, pots "mantenir el contacte amb el teu veí de confiança perquè pugui enretirar la correspondència de la bústia". 
  • El ministre d'Interior ha insistit en la importància de fer als ciutadans "corresponsables de la seva pròpia seguretat".  

D'on venim? S'han donat ocasions en què el propietari ha decidit prendre's la justícia per la seva mà i ha acabat acusat d'un delicte i, fins i tot, condemnat a penes de presó.

  • Els policies, a més, fa temps que lamenten que estan lligats de mans i peus, ja que ja no hi ha manera de procedir al desallotjament immediat, sinó que després d'una okupació, el cas passa a mans del jutge i els terminis comencen a allargar-se.