Política
Teresa Ribera
Foto: Teresa Ribera | Flickr
Sequera

El govern espanyol i la Generalitat pagaran a mitges l'aigua per pal·liar la sequera

Temps de lectura: 2 minuts
Teresa Ribera
Foto: Teresa Ribera | Flickr

El govern espanyol pagarà la producció d'aigua dessalinitzada i la Generalitat assumirà el preu de transportar aquesta aigua en vaixells, des de Sagunt fins al port de Barcelona, ​​en cas que s'opti per activar aquesta solució extrema.

Per què és important? La Generalitat ha declarat l'emergència per sequera, davant de la situació dels embassaments per la manca de pluges, que han baixat dels 100 hectòmetres cúbics. 

En detall: La vicepresidenta tercera del govern espanyol i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, ha assegurat que Catalunya podrà disposar des de principis de juny de l'aigua de la dessalinitzadora de Sagunt (València) "si és necessari" per garantir els recursos hídrics davant la sequera.

  • És l'acord al qual han arribat amb el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, després d'una reunió aquest dilluns. Així, han abordat l'ampliació de la dessalinitzadora de la Tordera (Girona) i la construcció de la del Foix (Barcelona) amb 500 milions d'euros a través de fons europeus. 
  • Mascort ha afirmat que Espanya prefereix fer servir els vaixells com a solució temporal, abans que connectar la xarxa de Tarragona, amb aigua de l'Ebre, amb la de Barcelona.
  • "Es tracta de posar en servei a ple rendiment una dessalinitzadora, la de Sagunt, que ara no està fent servir tot el seu potencial", ha explicat Ribera, que assegura que aquest mesura no interferirà amb el proveïment de la ciutat valenciana. 

Com funciona: Cada vaixell transportarà 20.000 metres cúbics d'aigua.

  • Perquè una dessalinitzadora com la de Sagunt pugui produir aquesta quantitat, es requereixen unes 12 hores.
  • Així, per abastir Barcelona i la seva metròpolis caldrà "un vaixell i mig al dia o 2."
  • Quan l'aigua arribi al Port de Barcelona, ​​s'haurà de desembarcar amb un tub d'Aigües de Barcelona. 
  • De moment, es podrien transportar 7.200 metres cúbics d'aigua al dia, però amb una nova conducció, que haurà de finançar el Govern espanyol, es podria arribar als 20.000 metres cúbics al dia.
  • No serà fins a la primavera que s'activi l'operació dels vaixells en cas de ser necessari. La ministra ha advertit que primer cal passar la primavera, una època caracteritzada per les pluges.  

Per acabar: El conseller d'Acció Climàtica ha volgut recordar que aquesta és "una solució puntual quan es doni la situació."