Política
Compareixença de Pedro Sánchez durant el viatge oficial al Marroc
Foto: Compareixença de Pedro Sánchez durant el viatge oficial al Marroc | Instagram / @desdelamoncloa
Viatge oficial

Sánchez, al Marroc: gestió dels fluxos migratoris "exemplar" i inversió pública milionària al país

Temps de lectura: 2 minuts
Compareixença de Pedro Sánchez durant el viatge oficial al Marroc
Foto: Compareixença de Pedro Sánchez durant el viatge oficial al Marroc | Instagram / @desdelamoncloa

Pedro Sánchez s'ha entrevistat aquest dimecres amb el rei del Marroc, Mohammad VI. El president espanyol s'ha reunit anteriorment durant dues hores amb el seu homòleg, el cap de Govern marroquí, Aziz Ajanuch. Sánchez ha comparegut davant dels mitjans de comunicació després del viatge oficial. 

Per què és important? "La nostra relació passa pel seu millor moment en dècades", ha afirmat, abans d'anunciar algun acord que no ha estat gens ben rebut des d'alguns sectors polítics i socials. 

Què en sabem? Sánchez ha assegurat que s'ha constatat la "voluntat compartida de continuar impulsant una relació bilateral que és estratègica".

  • En aquest sentit, ha anunciat una polèmica inversió pública de 45.000 milions d'euros fins a l'any 2050 en infrastructures al país. 
  • "Marroc està fent un enorme esforç per modernitzar la seva economia, el seu país", ha dit per justificar aquesta inversió.
  • Sánchez ha destacat, així mateix, l'augment dels intercanvis comercials, que han superat per primera vegada els 20.000 milions d'euros l'any 2022. 

A més, respecte a la gestió de fluxos migratoris, el president espanyol ha assegurat que la col·laboració entre els dos països veïns "és exemplar", i ha destacat la "promoció de la migració regular". 

  • Tant en aquest aspecte com en el de la lluita contra el narcotràfic, "no hi ha cap retret per fer", ha afirmat.

Paral·lelament, i tot i aquesta bona relació, encara no hi ha data concreta per a la reobertura de les duanes de les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla.

  • Segons Sánchez, per part Espanya "totes les tasques estan fetes" però Rabat ha al·legat "raons tècniques" per justificar el retard.

Finalment, en dues publicacions a les xarxes socials, Sánchez ha agraït "l'hospitalitat i la càlida acollida". 

Context. És el cinquè viatge que realitza Sánchez al Marroc des que va arribar a la Moncloa i el primer d'aquesta legislatura.

  • La trobada s'ha produït un any després de la darrera reunió d'alt nivell a Rabat amb Ajanuch.
  • En aquella ocasió, el monarca marroquí no era al país i no va rebre el president.