Política
El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo
Foto: El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo | @NunezFeijoo | X
Enquesta

El PP frega la majoria absoluta i el PSOE s'enfonsa, segons una enquesta

Temps de lectura: 2 minuts
El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo
Foto: El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo | @NunezFeijoo | X

El PP fregaria la majoria absoluta en unes noves eleccions generals mentre que el PSOE s'enfonsa després de la patacada de les eleccions gallegues, segons una enquesta. 

Per què és important? Un sondeig augura molts bons resultats pel partit d'Alberto Núñez Feijóo després que la seva formació hagi aconseguit revalidar la cinquena majoria absoluta a Galícia. El PSOE, en plena crisi territorial i d'identitat, recularia fins a més de 10 diputats. 

Què en sabem? Segons una enquesta publicada per El Periódico de España (Prensa Ibérica) el PP aprofitaria la crisi que passa el govern espanyol i obtindria uns resultats immillorables, que l'aproparien a la majoria absoluta. 

  • La pujada dels populars és causada per la patacada del PSOE i Vox, que perdrien representació al Congrés dels Diputats. Segons el sondeig, el partit de Feijóo es quedaria a només cinc diputats de la majoria absoluta. Amb el suport o l'abstenció de Vox, Feijóo es podria convertir en el nou president espanyol. 

En xifres: Segons l'enquesta, el PP aconseguiria el 38,5% dels vots i entre 166 i 171 diputats, actualment en té 137. Una pujada significativa respecte als resultats dels últims comicis generals del mes de juliol. 

  • El PSOE mantindria la segona posició però perdria suports. Segons el sondeig, els socialistes aconseguirien entre 108 i 113 escons, perdent-ne fins a més de nou. Actualment, el partit de Pedro Sánchez té 121 diputats. 
  • Vox també patiria l'augment de vots del PP i seria el partit que perd més representació en l'arc parlamentari. Dels 33 diputats que va obtenir a les eleccions generals, l'enquesta apunta que només en conservaria entre 18 i 22. 
  • Pel que fa a Sumar, la formació de Yolanda Díaz també recularia i es quedaria entre 23 i 27 diputats, actualment en té 31. 

En detall: Pel que fa als partits catalans, ERC i Junts repetirien resultats i es mantindrien amb el mateix nombre de diputats. Les dues formacions independentistes compten amb 7 diputats cadascú i l'enquesta els hi dona entre 7 i 8. 

A la pràctica: La majoria absoluta al Congrés es troba en 176 diputats. Si els populars obtinguessin els millors resultats de l'enquesta, 171 escons, només necessitarien el suport o l'abstenció de cinc diputats per aconseguir governar a Espanya.