Política
Alfonso Rueda i Alberto Núñez Feijóo en un acte de campanya
Foto: Alfonso Rueda i Alberto Núñez Feijóo en un acte de campanya | @NunezFeijoo | X
Eleccions

El PP arrasa a Galícia amb una nova majoria absoluta i PSOE i Sumar s'enfonsen

Temps de lectura: 2 minuts
Alfonso Rueda i Alberto Núñez Feijóo en un acte de campanya
Foto: Alfonso Rueda i Alberto Núñez Feijóo en un acte de campanya | @NunezFeijoo | X

El PP gallec torna a arrasar a Galícia amb la seva cinquena majoria absoluta consecutiva mentre els partits del govern espanyol, PSOE i Sumar, s'enfonsen. 

Per què és important? Els populars tornen a guanyar còmodament en les eleccions autonòmiques a Galícia. El candidat del PP, Alfonso Rueda, revalida la majoria absoluta i consolida el projecte del PP d'Alberto Núñez Feijóo. 

Què en sabem? El PP surt reforçat després de la clara victòria d'aquest passat diumenge a les urnes gallegues. Els populars necessitaven repetir bons resultats per reforçar el lideratge de Feijóo i confirmar que el partit està més fort que mai. 

  • En el bloc de l'esquerra només surt reforçat el BNG que millora resultats i pren distància del PSOE. Els partits que formen la coalició del govern espanyol s'enfonsen. El PSOE perd força i passa de 14 a 9 diputats, els pitjors resultats dels socialistes gallecs en unes eleccions autonòmiques. Sumar fracassa estrepitosament i es queda fora de l'arc parlamentari després d'obtenir uns molt mals resultats. Igual que Podemos, la formació morada no aconsegueix representació i queda per darrere del partit animalista PACMA.  
  • Vox, després de quatre anys de presentar-se a les eleccions a Galícia, tampoc aconsegueix representació i el partit d'extrema dreta de Santiago Abascal confirma la seva poca presència territorial. 

En xifres: El PP ha obtingut majoria absoluta al Parlament de Galícia amb 40 diputats, la cinquena majoria absoluta del partit en el territori. Els populars es consoliden com la força preferida pels gallecs. 

  • El Bloc Nacionalista Gallec (BNG), que n'obté 25, sis més que el 2020, consolida la seva força com la segona opció a Galícia i pren distància del PSOE. 
  • El PSdeG-PSOE ha obtingut 9 diputats, cinc menys que en les últimes eleccions. Uns resultats molt dolents per Pedro Sánchez que confirmen el fracàs dels partits de l'executiu espanyol. 
  • La formació Democràcia Ourensana irromp a la cambra autonòmica amb 1 diputat.
  • Vox, Sumar i Podemos es queden sense representació al Parlament amb seu a Santiago de Compostel·la. 

Context: En aquests comicis els partits s'hi jugaven molt. Una demostració de força després de les eleccions generals del 23-J. El PP ha estat clarament el partit que ha sortit més victoriós i reforçat. Tant el PP de Galícia com Feijóo guanyen credibilitat i confirmen el seu projecte. 

  • Els partits que formen el govern espanyol, PSOE i Sumar, s'emporten una forta patacada. Les formacions d'esquerra es veuen debilitades després de governar durant uns mesos a Espanya.