Política
José Luis Ábalos, diputat del PSOE i exministre
Foto: José Luis Ábalos, diputat del PSOE i exministre | Moncloa
Cas Koldo

L'executiva del PSOE demana per unanimitat que Ábalos dimiteixi

Temps de lectura: 2 minuts
José Luis Ábalos, diputat del PSOE i exministre
Foto: José Luis Ábalos, diputat del PSOE i exministre | Moncloa

L'Executiva del PSOE ha acordat per unanimitat demanar a l'exministre José Luis Ábalos el lliurament de la seva acta de diputat al Congrés.

Què en sabem? El PSOE exigeix a l'exministre Ábalos el lliurament d'acta de diputat en un termini màxim de 24 hores després de l'esclat de l'escàndol de les mascaretes en el si del ministeri de Transports. 

  • A més, ha indicat que de "manera immediata el Partit Socialista registrarà al Congrés dels Diputats una comissió d'investigació per analitzar la compra de material sanitari des de les Administracions Públiques durant la pandèmia del coronavirus".

Què diuen? L'exministre, fins aquest matí, es resistia i pretenia negociar una sortida pactada.

  • "Sabem que no està investigat, ni imputat, ni el seu nom figura. No ens erigim en jutges, no som fiscals. No jutgem. Però malgrat tot considerem que sí que hi ha una responsabilitat política", ha afegit la portaveu del PSOE, Esther Peña. 

D'on venim? La decisió arriba després d'afirmacions com les del mateix president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que va afirmar que seria "implacable" davant de qualsevol indici de corrupció: “Caigui qui caigui, qui la fa la paga”.

  • També María Jesús Montero va ser clara amb l'exministre: "Jo sé el que jo faria", afirmava, referint-se a la dimissió. 
  • Ábalos va ser elegit ministre de Foment, paper que compaginava amb la secretaria d'Organització del PSOE. Era l'home fort de Sánchez, però el juliol del 2021, el president del govern espanyol el va apartar del seu executiu i, posteriorment, de l'Organització del partit. Tot això sense oferir explicacions.