Política
Comissió Europea
Foto: Comissió Europea | Ministerio de Asuntos Exteriores
Cas Koldo

El cas Koldo arriba a Brussel·les: investiguen si afecta els fons europeus

Temps de lectura: 2 minuts
Comissió Europea
Foto: Comissió Europea | Ministerio de Asuntos Exteriores

El cas Koldo arriba a Brussel·les: La Comissió Europea aplica la "tolerància cero" contra la corrupció i ha ordenat a l'Oficina Europea Antifraude (OLAF) que investigui el presumpte cas de corrupció.

Per què és important? El cas Koldo ha desencadenat una crisi al PSOE: avui l'exministre Ábalos, mà dreta de Koldo García, ha assegurat que no renunciarà al seu escó. El diputat passarà a formar part del Grup Mixt del Congrés. 

En detall: La Comissió Europea ha demanat investigar el presumpte cobrament de comissions il·legals en la compra de mascaretes durant la pandèmia pel qual ha estat detingut Koldo García i que podria afectar als fons de la Unió Europea.

  • "La Comissió Europea prendrà totes les mesures necessàries per protegir el pressupost de la Unió Europea i té tolerància zero amb el frau", ha assegurat un portaveu comunitari.
  • Des de Brussel·les afirmen que els serveis comunitaris estan en contacte amb les autoritats nacionals responsables de la gestió dels fons europeus, en aquest cas el Ministeri d'Hisenda, per determinar si hi ha diners comunitaris "involucrats".
  • Una de les línies de recerca principals de l'Operació Delorme són les adjudicacions d'institucions públiques a l'empresa Solucions de Gestió i Suport a l'Empresa, que va passar de no tenir pràcticament activitat a emportar-se entre els anys 2020 i 2021 dotze contractes públics que freguen els 53 milions d'euros per adquirir material sanitari per fer front a la pandèmia.

D'on venim? Precisament aquest dimarts s'ha conegut que la Fiscalia Anticorrupció va enviar a la Fiscalia Europea contractes del cas Koldo signats amb els governs autonòmics de les Balears i les Canàries amb un import conjunt de 15,3 milions d'euros, "ja que es van abonar amb fons europeus i que son competència de l'òrgan comunitari".