Política
Salvador Illa, líder del PSC i exministre de Sanitat
Foto: Salvador Illa, líder del PSC i exministre de Sanitat | PSC
Cas Koldo

El cas Koldo esquitxa Salvador Illa per unes converses sobre tests covid

Temps de lectura: 2 minuts
Salvador Illa, líder del PSC i exministre de Sanitat
Foto: Salvador Illa, líder del PSC i exministre de Sanitat | PSC

La trama del cas Koldo no para d'omplir noves portades amb altres possibles implicats.

Per què és important? Les investigacions porten a sospitar que la trama es va estendre més enllà i els implicats haurien comercialitzat amb test covid i PCR, el que posa en el punt de mira el llavors ministre de Sanitat, Salvador Illa, segons ha publicat El Mundo.

Què en sabem? Un informe de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil recull una conversa de WhatsApp en què hi havia Víctor de Aldama i tres empresaris vinculats a un laboratori que realitzava test covid.

  • Són converses mantingudes entre 2021 i 2022 entre "els 4 mosqueters", com s'anomena el grup de WhatsApp.
  • Als xats deixen constància de les seves gestions per aconseguir distribuir les proves PCR i per satisfer els encàrrecs que els fa un tal "Rubén" per realitzar aquesta prova, per exemple, a un tinent de la Guàrdia Civil.
  • El maig del 2020, deixen constància de la primera adjudicació "a dit" d'un concurs per import de 18.500 euros per a proves serològiques per l'empresa pública Ineco, dependent del Ministeri de Transports.

El més destacat. El 20 d'agost del 2020, un missatge al grup indica que Salvador Illa, llavors ministre de Sanitat, parlaria amb "el de les Canàries" per "donar-li en principi l'ok".

  • Aquell mateix dia a la nit, Ignacio D.T. envia un missatge en què diu que "han aprovat des de sanitat el projecte" i afegeix que acaba de parlar amb Víctor d'Aldama.

A més. En una altra conversa de WhatsApp intervinguda, un dels socis explica que ha demanat un informe de PCR negativa per a José Luis Ábalos, i també apunten que, durant la pandèmia, haurien fet PCR a la directora de la Guàrdia Civil sense cobrar-li.

  • Segons avança La Vanguardia, Koldo García va cobrar més de 26.000 euros del PSOE entre els anys 2017 i 2019, dates que coincideixen quan Ábalos era secretari d'organització del PSOE.