Política
Pere Aragonès, president de la Generalitat
Foto: Pere Aragonès, president de la Generalitat | Instagram / @governcat
Rodalies

Euskadi avança ERC en el traspàs de Rodalies: el seu tren va més ràpid

Temps de lectura: 3 minuts
Pere Aragonès, president de la Generalitat
Foto: Pere Aragonès, president de la Generalitat | Instagram / @governcat

El traspàs de Rodalies Renfe a Euskadi ha fet un nou pas endavant aquest dilluns.

Per què és important? La Comissió Mixta de Transferències de l'Estat amb el País Basc ha ratificat aquest traspàs i ha acordat un compromís d'inversions de l'Estat per valor de 400 milions d'euros els pròxims deu anys per modernitzar les línies ferroviàries i els combois.

D'on venim? Els governs central i basc van tancar el traspàs de Rodalies a Euskadi el passat 23 de febrer. 

  • El PNB va celebrar l'acord aquell mateix dia en una publicació a les xarxes socials. 

Què en sabem? El contracte actual finalitza al desembre del 2027, és a dir, Renfe continuarà sent la que presti els serveis, en principi fins a aquesta data, en les mateixes condicions que les actuals.

  • L'acord, però, contempla un catàleg i un cronograma del material rodant que caldrà renovar.
  • El traspàs serà de quatre serveis de rodalies de Biscaia i un a Gipúscoa. 

Situació actual a Catalunya. El passat 19 de febrer es van reunir a Barcelona la consellera de Territori, Ester Capella, i el ministre de Transports i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente. 

  • La Generalitat i el govern espanyol van acordar llavors tenir a punt els estatuts de la nova empresa mixta de Rodalies d'aquí a cinc mesos. 
  • “Hem avançat en les fites i hem creat els 6 grups de treball tècnics que han de desplegar l’acord de traspàs integral on s’entrarà ja en detall en els aspectes concrets necessaris”, va dir Capella.
  • També va afirmar que "aquests grups es constituiran durant aquest primer trimestre de l’any i aprovaran el seu pla de treball i els calendaris”.

Tornant a Euskadi, la transferència de Rodalies forma part de l'acord entre el PSOE i el PNB que va fer possible el suport dels nacionalistes a la investidura de Pedro Sánchez.

  • Dos traspassos més estan contemplats en aquest pacte i també s'han concretat aquest dilluns: l'homologació i equiparació de títols universitaris estrangers i el sistema d'acollida de migrants. 

Què han dit? El delegat del govern, el socialista Denis Itxaso, ha celebrat els avenços a través de les xarxes socials. 

  • “La fortalesa de l'autogovern està en la seva eficàcia i proximitat. Avui seguim avançant cap a un país de tall federal que confia en la descentralització i en la cogovernança com a instruments essencials per a la millor prestació de serveis públics”, ha afirmat. 

  • Per la seva banda, el candidat del PNB a lehendakari, Imanol Pradales, ha dit que "avui és un dia important" però que cal "seguir fent passos per millorar l'autogovern".