Política
Parlament Europeu
Foto: Parlament Europeu | Flickr
Amnistia

La Comissió de Venècia critica la tramitació de la llei d'amnistia

Temps de lectura: 2 minuts
Parlament Europeu
Foto: Parlament Europeu | Flickr

La comissió de Venècia, òrgan consultiu del Consell d'Europa creat el 1990, ha avalat aquest divendres la llei d'amnistia, però ho ha fet entre crítiques per la urgència que n'ha marcat la tramitació al Congrés dels Diputats.

Per què és important? El Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dijous la llei d'amnistia en un ple extraordinari amb 178 vots a favor del PSOE, Sumar, ERC, Junts, PNB, Bildu i BNG, i 172 vots en contra, del PP, Vox, UPN i CC. 

En detall: El text assenyala que les amnisties han de complir diversos requisits de l'Estat de Dret, entre ells: legalitat i supremacia de la llei, cosa que implica, preferiblement, la seva aprovació pel Parlament amb una majoria suficientment àmplia i, en tots els casos, el compliment de la Constitució.

  • "Els procediments d'urgència no són apropiats per a adoptar lleis d'amnistia, ateses les conseqüències de llarg abast i la naturalesa sovint compromesa d'aquestes lleis", han escrit els experts de la Comissió.
  • També s'ha criticat que la llei d'amnistia cobreixi un període massa ampli i demana establir un "vincle de causalitat més estret" entre "les consultes celebrades a Catalunya el 9 de novembre de 2014 i l'1 d'octubre de 2017, la preparació o les conseqüències" i els actes de malversació i corrupció.
  • Per això, el que se suggereix és que es redueixi el termini temporal i que l'aprovació sigui per majoria qualificada, no únicament absoluta.

A més, en relació amb el terrorisme, apunta que les amnisties "només són compatibles amb les normes internacionals” si exclouen del seu àmbit d'aplicació les “greus violacions dels drets humans". 

  • La Comissió de Venècia també explica que l'aixecament de les ordres de detenció i de les mesures cautelars no afecta la separació de poders sempre que "sigui conseqüència d'una decisió judicial" i assenyala que "la decisió sobre els beneficis individuals de l'amnistia" l'ha de prendre "un jutge d'acord amb els criteris continguts en la llei d'amnistia". 

Per acabar: Reconeixen que la proposta ha provocat "profundes i virulentes divisions" a Espanya i també demana al govern espanyol "prendre's el temps necessari per al diàleg significatiu en l'esperit d'una cooperació lleial entre les institucions estatals, així com entre la majoria i l'oposició".