Política
La secretària general de Podemos, Ione Belarra
Foto: La secretària general de Podemos, Ione Belarra | Podem
ELECCIONS 12-M

Podem negociarà amb ERC una aliança per anar junts a les eleccions

Temps de lectura: 2 minuts
La secretària general de Podemos, Ione Belarra
Foto: La secretària general de Podemos, Ione Belarra | Podem

Podem, el partit fundat per Pablo Iglesias i liderat per Ione Belarra, negociarà amb ERC concórrer junts a les eleccions del pròxim 12 de maig. El portaveu al Congrés, Gabriel Rufián, i l’exministra d’Igualtat i candidata a les eleccions europees, Irene Montero, lideren l’aproximació dels dos partits. Tant a la direcció dels independentistes com dels podemites hi ha opinions en tots els sentits sobre els pros i contres d'una unió d'aquestes característiques. 

D’on venim? En les passades eleccions catalanes, les del 2021, Podem va formar part de la candidatura dels Comuns. De fet la candidata d’aleshores, que encara no se sap si repetirà, Jèssica Albiach, militava a la formació lila fins el passat mes de desembre quan va trencar el carnet. 

Situació actual. Amb la ruptura de l’acord que van subscriure Podem i Sumar per a les eleccions generals de 2023, passant els diputats liles al grup mixt, la relació entre ambdues formacions ha quedat molt debilitada. De fet a les eleccions gallegues ja no van presentar-se en una mateixa candidatura i és habitual que es llancin retrets en públic.

A la pràctica. Si la negociació arriba a bon port, dirigents de Podem s’incorporarien a les llistes d’ERC a les quatre candidatures per Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida. És la mateixa fórmula que anteriorment han utilitzat el PSC amb Units per Avançar i Junts amb Demòcrates. ERC, fa uns anys, també va concórrer junt amb MÉS – Moviment d’Esquerres.

Per acabar. ERC i Podem tenen fins el 8 d’abril per arribar a un acord que permeti als republicans sumar els vots que en l’actualitat encara té la formació de Belarra a Catalunya i a aquets obtenir representació al Parlament. L’entesa, expliquen fonts dels dos partits, permetria també avançar en futures aliances al Congrés dels Diputats.