Política
Carles Puigdemont
Foto: Carles Puigdemont | X / @JuntsXCat
Eleccions 12-M

El retorn de Puigdemont per les eleccions del 12-M: tots els escenaris possibles

Temps de lectura: 3 minuts
Carles Puigdemont
Foto: Carles Puigdemont | X / @JuntsXCat

L'avançament electoral ha precipitat la presa de decisions i l'expresident Carles Puigdemont està disposat a tornar a Espanya encara que el detinguin. De fet, aquest dijous anunciava que serà el candidat de Junts a les eleccions del Parlament de Catalunya del pròxim 12 de maig.

Per què és important? Després de l'anunci oficial d'aquest dijous s'obre una sèrie d'escenaris i els seus dubtes jurídics respectius.

Què en sabem? En cas que el líder de Junts, Carles Puigdemont, reuneixi els vots necessaris per tornar a presidir la Generalitat la seva investidura dependrà de l'ordre nacional de detenció que té activa per la causa del 'procés', dels terminis de tramitació de la llei d'amnistia i de la seva posterior aplicació per part dels jutges.

Pot presentar-se a les eleccions?

Puigdemont es pot presentar a les eleccions catalanes perquè no compleix els requisits d'inelegibilitat que recull la Llei Orgànica de Règim Electoral General (LOREG).

  • Ni es troba complint pena de presó o d'inhabilitació per cap condemna, ni ha estat condemnat mai per delictes de terrorisme o rebel·lió.
  • Cal recordar que el dirigent de Junts ja es va presentar sense inconvenients als comicis del 2017 i del 2021, quan també estava processat en rebel·lia per la causa del 'procés'.

Pot ser investit sense venir a l'estat espanyol?

Una investidura telemàtica no sembla viable precisament pels antecedents que té.

  • Va ser després que Junts va guanyar les eleccions al Parlament del 155, les que va convocar Rajoy i es van celebrar el 21 de desembre del 2017. Puigdemont era a Brussel·les i es va intentar una investidura a distància, el gener del 2018, que el Tribunal Constitucional va prohibir.
  • El 2019, els independentistes van intentar una reforma exprés de la llei de presidència per poder investir un president a distància, que l'any següent el TC també va declarar inconstitucional.

Tot i això, fonts de la defensa de Puigdemont incideixen que el món ha canviat des de llavors i fins al TC fa Plens telemàtics.

El poden detenir en territori espanyol?

Cal recordar que Puigdemont té, actualment, una ordre nacional de captura i que podria ser detingut si trepitja l'estat espanyol abans que no entri en vigor la llei d'amnistia.

  • Cal afegir, però, que Puigdemont acumula un nou front judicial atès que el Suprem li va obrir causa penal per terrorisme en el cas Tsunami Democràtic.
  • De moment, la instructora Susana Polo no ha ordenat diligències en aquest procediment.

Hi hauria amnistia abans de la investidura?

Fonts parlamentàries consultades per Europa Press indiquen que el termini límit que s'estudia a Catalunya per a la constitució del Parlament és el 10 de juny. En el cas de la investidura, la data límit és el 25 de juny.

  • El Senat disposa de dos mesos -fins al 15 de maig- per tramitar i aprovar de manera definitiva o tornar al Congrés la proposició de llei de l'amnistia.
  • En cas que es doni el vistiplau al text i es remeti a la Cambra Baixa per a la seva aprovació final, es preveu que entri en vigor a finals de maig.

En definitiva, no vol dir que Puigdemont pugui tornar i assistir a un debat d'investidura, ja que seran els jutges del Suprem -com podrien ser Pablo Llarena o Manuel Marchena- els que hauran d'ordenar aquest aixecament i això encara està per veure.